Producenci, poszukując odmian do siewu, pytają zwykle o wysokość ich plonowania. W życie ozimym prym pod tym względem wiodą formy mieszańcowe. Nie można jednak opierać strategii zasiewów tylko na tym parametrze. Wybór odmian należy też wesprzeć ocenami wylegania, podatności na choroby (np. rdza brunatna, na zdjęciu), czy przydatności w żywieniu zwierząt. Większość z nich uwzględniają badania PDO.
Dobry sezon wegetacyjny
Sezon wegetacyjny 2019/2020 był korzystny pod względem plonowania żyta ozimego, a uzyskane wyniki były wyższe niż w dwóch poprzednich latach. Średni plon ziarna odmian wzorcowych na przeciętnym poziomie agrotechniki (a1) w doświadczeniach PDO wyniósł 70,8 dt/ha (dla trzynastu odmian populacyjnych) i był o ponad 8 dt/ha wyższy niż przed rokiem.
Analizując wyniki PDO, eksperci COBORU, izb rolniczych i samorządów wojewódzkich ustalają corocznie tzw. Listy odmian zalecanych do uprawy (LOZ) na terenie poszczególnych województw. W 2021 r. odmianami rekomendowanymi do uprawy w największej ich liczbie są: KWS Vinetto (15) i Dańkowskie Granat (13).
Postęp hodowli
Sukcesem w hodowli nowych odmian żyta było stworzenie form mies...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Mocne hybrydy w PDO żyta ozimego
Żyto ozime zawiera w Krajowym rejestrze najwięcej odmian mieszańcowych spośród zbóż. Dominują one zwłaszcza pod względem plenności.