Zmiany klimatyczne zachodzące w ostatnich czasach w naszym kraju przyczyniają się do zmian struktury zasiewów. Dotyczy to również zbóż, w tym jęczmienia jarego. Gatunek ten do tej pory zajmował największą powierzchnię uprawy w Polsce, spośród wszystkich zbóż jarych. I od kilku lat powierzchnia uprawy jęczmienia jarego ulegała tylko nieznacznym wahaniom. Jednak według GUS w roku 2020 nastąpił dość znaczny spadek jej areału z 751 tys. ha do 406 tys. ha (patrz wykres). Stanowi obecnie 9,4% zasiewów zbóż z mieszankami zbożowymi. Jednak nadal najwięcej jęczmienia uprawia się w województwach wielkopolskim, lubelskim i kujawsko pomorskim, w których jęczmieniem obsiewa się ok 50 tys. ha.
Sezon wegetacyjny
W roku 2021 doświadczenia PDO z jęczmieniem jarym wysiane był w optymalny terminie, jednak chłodny kwiecień opóźnił wschody roślin. Również chłodny maj, choć przyniósł korzystne opady, to przyczynił się do słabego rozkrzewienia roślin. W czerwcu temperatury gwałtownie wzrosły, co przy niedostatku opadów negatywnie wpłynęło na rozwój roślin. Niedobór wody negatywnie wpłynął także na wysokość roślin oraz na wielkość plonów. Natomiast w rejonach, w k...