Hodowla odmian mieszańcowych wykorzystuje naturalne procesy biologii roślin. Daje duże korzyści w produkcji polowej i jakości pozyskanego surowca.
W niektórych gatunkach
odmiany mieszańcowe to powszechna praktyka na polach, w innych zdobywają dopiero te tereny. Wnoszą do praktyki
wartościowe cechy, w tym
wyższe plony, odporność na niektóre patogeny, stresowe czynniki środowiska, zwłaszcza suszę. Chociaż wśród
odmian konwencjonalnych są również kreacje spełniające te kryteria. Dla rolników ich „wadą” jest natomiast dość wysoka
cena materiału siewnego, który trzeba co roku wymieniać. Wielu z nich chciałoby ponadto wiedzieć, jak powstają takie odmiany, ile czasu trwa ich hodowla i jakich wymaga procedur agrotechnicznych oraz doświadczalnych.
Poprosiliśmy zatem głównych przedstawicieli
firm hodowlanych, oferujących na polskim rynku mieszańcowe odmiany zbóż, o skrótowe przedstawienie tych zagadnień, w tym odsłonięcie rąbka tajemnicy ponoszonych kosztów…
Cała artykuł znajduje się w nowym wydaniu 9/2020 „top agrar Polska”. Jeśli chcesz wiedzieć jak powstają mieszańcowe odmiany żyta, pszenicy i jęczmienia, koniecznie przeczytaj ten artykuł – gorąco polecam.
[bie]