W niektórych gatunkach odmiany mieszańcowe to powszechna praktyka na polach, w innych zdobywają dopiero te tereny. Wnoszą do praktyki wartościowe cechy, w tym wyższe plony, odporność na niektóre patogeny, stresowe czynniki środowiska, zwłaszcza suszę. Chociaż wśród odmian konwencjonalnych są również kreacje spełniające te kryteria. Dla rolników ich „wadą” jest natomiast dość wysoka cena materiału siewnego, który trzeba co roku wymieniać. Wielu z nich chciałoby ponadto wiedzieć, jak powstają takie odmiany, ile czasu trwa ich hodowla i jakich wymaga procedur agrotechnicznych oraz doświadczalnych.
Poprosiliśmy zatem głównych przedstawicieli firm hodowlanych, oferujących na polskim rynku mieszańcowe odmiany zbóż, o skrótowe przedstawienie tych zagadnień, w tym odsłonięcie rąbka tajemnicy ponoszonych kosztów…
Cała artykuł znajduje się w nowym wydaniu 9/2020 „top agrar Polska”. Jeśli chcesz wiedzieć jak powstają mieszańcowe odmiany żyta, pszenicy i jęczmienia, koniecznie przeczytaj ten artykuł – gorąco polecam.
[bie]
StoryEditor
Odmiany mieszańcowe – od hodowcy do pola
Hodowla odmian mieszańcowych wykorzystuje naturalne procesy biologii roślin. Daje duże korzyści w produkcji polowej i jakości pozyskanego surowca.