
Wybrać dobrą odmianę do siewu
Na progu nowego sezonu agrotechnicznego i w czasie spiętrzonych prac polowych trzeba podejmować ważne decyzje, np. wybrać dobrą odmianę do siewu, dostosowaną do lokalnych warunków i presji środowiska. W uprawie żyta nie trzeba troszczyć się o jego zimotrwałość, to zabezpieczyli już dawno hodowcy tego gatunku. Trzeba natomiast skupić uwagę na odporności odmiany na choroby, wyleganie, porastanie i jakość ziarna. W ostatnim elemencie chodzi zwłaszcza o zawartość białka, cennego parametru w żywieniu m.in. trzody chlewnej.
Zobacz także: Dni Pola Inwerol 2024 w Łęczycach. Odmiany zbóż i strączkowych na każdą glebę
Przy wyborze odmiany do uprawy nie można pominąć znaczenia rejonu uprawy, ponieważ średni plon odmiany dla konkretnego rejonu może znacznie odbiegać od średniego wyniku krajowego. W ostatnim czteroleciu w rejonie II i III prym pod tym względem wiodła odmiana KWS Fidalgor, w rejonie I KWS Cursor, w IV KWS Gilmor, w V SU Ivar, a w rejonie VI SU Thor.
Odmiany żyta ozimego najle...