Faza pierwszego kolanka ma miejsce wtedy, gdy pierwsze kolanko znajduje się ok. 1 cm nad węzłem krzewienia. Fazę te można wstępnie określić na podstawie oględzin roślin, ponieważ pierwsze kolanko wyczuwalne jest jako delikatne zgrubienie na pędzie głównym, a cała roślina (w tym także pędy boczne) ma bardziej wzniesiony pokrój. Aby nie przegapić tej fazy na polu po pierwsze trzeba często na nim być i mieć pod ręką np. nóż lub żyletkę, aby rozkroić rośliny wzdłuż źdźbła. Tylko bowiem w taki sposób będziemy mieli 100-proc. pewność, że rośliny uzyskały tę fazę. Po przekrojeniu źdźbła widoczne będą zielone pierścienie – kolanka. Jeśli pierwsze kolanko będzie oddalone o ok. 1 cm od węzła krzewienia, oznacza to wówczas, że rozpoczęła się faza BBCH 31 (tzw. pierwsze kolanko).
Czas na skracanie
Określenie momentu uzyskania przez zboża tej fazy jest niezmiernie istotne, ponieważ jest to bardzo ważny czas w rozwoju zbóż i stosuje się w niej m.in. regulatory wzrostu, ale także rozpoczyna się stosowanie fungicydów – głównie na choroby podstawy źdźbła. W tej fazie można także podać mikroskładniki, takie jak mangan, bor, cynk czy molibden.
Jeśli nie obserwujemy tego stadium w zbożach, a rośliny są w fazie BBCH 30 – czyli przygotowują się do bardzo ważnego etapu rozwoju jakim jest strzelanie w źdźbło – nie stosujmy w tym stadium mikroelementów. W roślinie zachodzi wówczas prawdziwa „burza hormonów”, a podanie mikroelementów w BBCH 30 mogłoby zaburzyć te procesy.