Zboża ozime mogą być atakowane przez kilka gatunków mszyc. Najpopularniejsze to mszyca zbożowa oraz czeremchowo-zbożowa. Jesienią gatunki te pojawiają się przede wszystkim na wcześnie wysianych zbożach, a optymalna dla nich temperatura wynosi 10–20oC. Szkodliwość mszyc generalnie polega na zmniejszaniu plonu ziarna oraz jego masy tysiąca. Te parametry pogarszają się szczególnie podczas wiosennego żerowania szkodników. Szkodliwość mszyc jesienią polega na przenoszeniu wirusów wywołujących żółtą karłowatość liści jęczmienia. Choroba ta występuje nie tylko jak wskazuje nazwa na jęczmieniu. Jej objawy widoczne są dopiero wiosną i z tego powodu rolnicy nie zawsze decydują się na zwalczanie mszyc już jesienią. Objawy żerowania samych mszyc to małe, żółte plamki na liściach, które przy nasilonym żerowaniu mogą całkowicie żółknąc. W przypadku żerowania mszycy czeremchowo-zbożowej liście mogą się zwijać i marszczyć.
Zaprawa najskuteczniejsza
Siewy zbóż ozimych jeszcze trwają, warto zatem zastanowić się nad zaprawieniem materiału siewnego jedną z dwóch dostępnych zapraw owadobójczych: Astep 225 FS (imidachlopryd, protiokonazo...