StoryEditor

Po co podawać azot na kłos pszenicy? Trochę inne spojrzenie na białko w ziarnie

Odpowiedź na pytanie po co azot na kłos, jest prosta – dawka azotu pod koniec wegetacji ma na celu zbudowanie wysokiej ilości białka w ziarnie pszenicy. Jednak jeśli przyjrzymy się temu dokładniej, sprawa nie jest już taka prosta.
07.05.2024., 15:17h
Z tego artykułu dowiesz się:

Jakie znaczenie ma gluten?

Jakich dawek azotu wymaga pszenica wysokoglutenowa?​

Jak dzielić dawkę azotu?

Jakie nawozy na ostatnia dawkę azotu?

Jaki wpływ ma miejsce na polu na ilość białka w ziarnie? 

Azot wchodzi w skład cząsteczki chemicznej organizmów żywych – tzw. grupy aminowej w aminokwasach. Aminokwasy są cegiełkami, z których zbudowane jest białko. Natomiast pewna grupa białek, dzięki swojej 4-rzędowej strukturze to gluten.

Pomijając fakt nagonki medialnej na gluten, która na szczęście już przemija, białko to jest niezwykle ważne w piekarnictwie. To dzięki niemu mamy chleb, bułki, bagietki itd. Dlaczego tak się dzieje i jak uzyskać pszenicę wysokoglutenową?

Wielka rola glutenu

W ziarnie pszenicy znajdują się przede wszystkim: węglowodany w postaci głównie skrobi, tłuszcze oraz białka. Te ostatnie są zgromadzone szczególnie w warstwie aleuronowej ziarniaka oraz w zarodku. Po zmieleniu ziarna białko trafia do mąki i podczas mieszania jej z wodą tworzy specyficzną siatkę przestrzenną. Dodanie do ciasta drożdży lub sody (proszki do pieczenia) zaczyna wywarzać się w nim dwutlenek węgla. Pęcherzyki tego gazu tworzą pulchność ciasta. Jednak dzięki glutenowi pulchność ta utrzymuje się. W konsekwencji białko (gluten) w cieście odpowiada za:

  • zatrzymanie w cieście gazów (CO2) dzięki czemu ciasto nabiera objętości i...
Pozostało 83% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. styczeń 2025 22:43