
Określenie początku wegetacji to informacja czy rośliny dokrzewiać np. regulatorem wzrostu i czy nie brakuje im już azotu. Patrząc pod kątem temperatury to początek wegetacji przypada w momencie, kiedy średnia dobowa temperatura wynosi przynajmniej 5oC przez 5 kolejnych dni. Można wtedy skonfrontować ten termiczny termin rozpoczęcia wegetacji ze stanem faktycznym na polu. Na kilku wyrwanych roślinach zbóż możemy określić przyrost nowych korzeni. Stosunkowo łatwo je zauważyć – mają barwę białą, przyrastają dość szybko i w zależności od momentu obserwacji mogą mieć nawet kilka centymetrów. Stan roślin można sprawdzić też na przekroju głównych źdźbeł – pozwoli to też na określenie ewentualnego niedoboru azotu. Jeśli wegetacja ruszyła to na przekroju źdźbła u jego podstawy zauważymy wyraźnie odznaczającą się zieloną tkankę. Jeśli ma ona intensywny, zielony kolor to oznacza, że roślinom nie brakuje azotu. Jeśli kolor jest blady to roślina potrzebuje już tego składnika.
jd, fot. Daleszyński