StoryEditor

Pszenica ciasteczkowa – produkcja surowca do mąki i ciasta

Zwykle uprawę pszenicy prowadzi się tak, aby wytworzyła jak najwięcej białka. Czasem jednak cel jest wprost przeciwny, np. w produkcji surowca do mąki na ciastka.
02.08.2023., 14:08h
Pszenicę ciasteczkową uprawiamy od ok. 10 lat. Były to różne odmiany. Gdyby przyjrzeć im się bliżej, to zwykle są to typy paszowe, ale muszą być prowadzone w określony sposób, aby spełniały parametry mąki na ciastka – mówi Marek Wiciak, dyrektor w Top Farms w Głubczycach. Dodaje, że parametry ziarna to nie wszystko. Odbiorcy w ramach realizacji zapisów związanych z mitygacją zmian klimatycznych wymagają potwierdzenia regeneracyjnego prowadzenia uprawy oraz całego gospodarstwa. Takim narzędziem jest certyfikat.

Niskie białko, wysoka jakość ziarna

W gospodarstwie w Głubczycach pszenica ciasteczkowa jest certyfikowana wg zasad zintegrowanej produkcji rolnictwa regeneratywnego przez Fundację Terra Nostra. Kontrola jest prowadzona zgodnie z standardem produkcji regeneratywnej. Analizie podlegają badania gleby, agrotechnika, ślad węglowy oraz bilans wodny.
– Ważne są m.in. odmiana, a w naszym przypadku jest to obecnie odmiana paszowa w typie C/K KWS Keitum, skład białka i glutenu oraz ich zawartość do 11%, który daje typową dla ciastek sprężystość, elastyczność i strukturę, a także niską wodochłonność ciasta – tłumaczy dyrektor. Nieco inne mają prz...
Pozostało 86% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 18:33