Naukowcy z Uniwersytetu Minnesota przedstawili nową odmianę jarej pszenicy twardej, przeznaczonej na cele piekarnicze (na zdjęciu), która jako pierwsza zawiera gen odporności na żółtą karłowatość jęczmienia (BYDV). Oprócz tego odmiana ma się charakteryzować wyjątkowo wysoką odpornością na wyleganie i ogólnie dobrą odpornością na choroby grzybowe. Nowa odmiana nosi nazwę MN-Washburn, na cześć młyna, który w mieście Minneapolis (stan Minnesota) został wybudowany w 1874 r. i był wtedy największym młynem na świecie. W szczytowym momencie produkował nawet ponad 900 ton mąki dziennie.
Odmiana Washburn dołącza do innych wyhodowanych na Uniwersytecie Minnesota: Lang-MN (2017), Shelly (2016), Bolles (2015), Linkert (2013) i Rollag (2011. Jej sprzedaż przewidziana jest na wiosnę 2020 r.
jd, fot. Uniwersytet Minnesota
StoryEditor
Pszenica odporna na wirusa
Hodowcy od zawsze starają się wynaleźć odmiany roślin uprawnych odpornych na najważniejsze zagrożenia w danym regionie. Amerykanie wynaleźli ostatnio pszenicę odporną na wirusa.