Rdza brunatna jest najważniejszą chorobą żyta. Rozwija się szczególnie dobrze przy ciepłej pogodzie. W obecnych zatem warunkach i przy prognozach mówiących o temperaturach w ciągu dnia rzędu 22oC może ona pojawić się na wcześnie zasianym życie. Do infekcji wystarczy 15–18oC i podwyższona wilgotność powietrza. Jesienią próg szkodliwości tej choroby to 10–15% liści z objawami porażenia w fazie BBCH 21–29 (od początku do końca krzewienia).
W przypadku tej choroby mamy dość komfortową sytuację, bo można z nią walczyć fungicydami, kiedy już wystąpi na roślinach. Jej sprawca jest bowiem pasożytem bezwzględnym co oznacza, że rozwija się tylko na żywej tkance. Zastosowany zatem fungicyd wiązkami przewodzącymi może się dostać do patogenu. W przypadku jednak zarejestrowanych do zwalczania rdzy brunatnej fungicydów należy sprawdzić, czy można je stosować do zwalczania choroby podczas jesiennych faz rozwojowych żyta, czyli krzewienia właśnie. Tylko w takim przypadku bowiem można legalnie użyć preparat. Metodyka integrowanej ochrony żyta mówi jednak, że zwalczanie rdzy brunatnej można przeprowadzać od fazy BBCH 23, czyli od momentu wytworzenia przez żyto trzeciego rozkrzewienia.
jd, fot. Daleszyński
StoryEditor
Rdza brunatna czyha
Ciepła jesień może spowodować zwiększone nasilenie występowania chorób grzybowych zbóż. Jedną z nich jest rdza brunatna.