W porównaniu z ubiegłym sezonem eksport wzrósł o 1,52 mln ton, czyli aż o 31%. Jak informuje ministerstwo, jest to efekt wzmożonego eksportu drogą morską do krajów afrykańskich (Arabia Saudyjska, Egipt, Maroko).
W omawianym sezonie 2014/2015 wyraźnie zmieniła się struktura towarowa eksportu z uwagi na wzrost znaczenia pszenicy. Jej eksport wyniósł aż 4,45 mln ton, a więc o blisko 2 mln ton więcej niż w sezonie 2013/2014. Jako przyczyny tak dobrego wyniku eksportowego eksperci BGŻ BNP Paribas wskazują słabą jakościowo pszenicę w we Francji, ograniczenia w eksporcie ziarna z Rosji i Ukrainy, słaby kurs euro oraz niskie zbiory zbóż w krajach Bliskiego Wschodu.
Spory procentowo wzrost eksportu nastąpił w przypadku polskiego pszenżyta. W minionym sezonie gospodarczym 2014/2015 wyniósł on 557 tys. ton, a zatem aż o 122% więcej niż w sezonie 2013/2014. Głównym kierunkiem eksportowym dla tego zboża były Niemcy.
Jednak w strukturze polskiego eksportu zbóż w minionym sezonie odnotowano także spadki. Żyta sprzedano za granicę 558 tys. ton, czyli o 44% mniej niż przed rokiem. Natomiast eksport kukurydzy zmalał o 38% i wyniósł 609 tys. ton. Jako przyczyny takiej sytuacji eksperci wskazują dużą konkurencję ukraińskiego ziarna oraz wzrost zużycia paszowego kukurydzy w kraju. bcz
Źródło: BGŻ BNP Paribas