Chodzi mianowicie o to, co sprawia, że zboża są podatne na rdzę źdźbłową (na zdjęciu powyżej na życie). Odpowiada za to mechanizm genetyczny, który został już w części poznany w latach 60. XX wieku przez kanadyjskiego badacza Erica Kerbera. Dowiódł on, że genom pszenicy składa się z 3 oddzielnych genomów A, B i D. Usunięcie tego ostatniego sprawiło, że rośliny stały się odporne na rdzę.
Dwie dekady później dowiedziono, że konkretny już chromosom w genomie D odpowiada za tę odporność. Obecnie badacze pracują nad tak dokładnym izolowaniem genów, by odporność na rdzę nie pogorszyła innych cennych parametrów roślin.
jd, fot. Daleszyński
StoryEditor
Tajemnica rozwiązana – rośliny same blokują odporność
Jak podaje serwis Crop Biotech, naukowcy z brytyjskiego The Sainsbury Laboratory w Norwich rzucili ostatnio nieco światła na kwestię, która nurtowała badaczy od dziesięcioleci.