W rolnictwie ekologicznym dobór odmian zbóż ma duży wpływ na poziom plonów, ich stabilność w latach i jakość. Odmiany zbóż jarych spełniające kryteria doboru do uprawy w gospodarstwach ekologicznych plonują wyżej nawet o 1,5 t/ha w porównaniu do odmian o małej przydatności do tej technologii.
IUNG – PIB w Puławach i COBORU w Słupi Wielkiej utworzyły w 2018 r.
krajową sieć testowania odmian w warunkach rolnictwa ekologicznego, tzw. Ekologiczne Doświadczalnictwo Odmianowe (EDO). W ramach tego systemu dla wybranych gatunków zbóż ustalono w kraju 6
punktów badawczych. W 2020 r.
badania dotyczyły m.in. oceny wybranych odmian pszenicy jarej, owsa zwyczajnego i nagiego oraz jęczmienia jarego.Poniżej przedstawione są
zbiorcze wyniki tegorocznych badań dla pszenicy jarej (patrz tabela; źródło IUNG – PIB). Prezentują one najważniejsze
cechy odmian i ich
reakcję na uprawę w systemie ekologicznym w 2020 r. Na tej podstawie można wstępnie wskazać
odmiany o większej i mniejszej przydatności dla rolnictwa ekologicznego.

(bie)