StoryEditor

Wyniki badań ekologicznych pszenicy jarej

W rolnictwie ekologicznym dobór odmian zbóż ma duży wpływ na poziom plonów, ich  stabilność w latach i jakość. Odmiany zbóż jarych spełniające kryteria doboru do uprawy w gospodarstwach ekologicznych plonują wyżej nawet o 1,5 t/ha w porównaniu do odmian o małej przydatności do tej technologii.
19.11.2020., 11:11h
IUNG – PIB w Puławach i COBORU w Słupi Wielkiej utworzyły w 2018 r. krajową sieć testowania odmian w warunkach rolnictwa ekologicznego, tzw. Ekologiczne Doświadczalnictwo Odmianowe (EDO). W ramach tego systemu dla wybranych gatunków zbóż ustalono w kraju 6 punktów badawczych. W 2020 r. badania dotyczyły m.in. oceny wybranych odmian pszenicy jarej, owsa zwyczajnego i nagiego oraz jęczmienia jarego.

Poniżej przedstawione są zbiorcze wyniki tegorocznych badań dla pszenicy jarej (patrz tabela; źródło IUNG – PIB). Prezentują one najważniejsze cechy odmian i ich reakcję na uprawę w systemie ekologicznym w 2020 r. Na tej podstawie można wstępnie wskazać odmiany o większej i mniejszej przydatności dla rolnictwa ekologicznego.

(bie)
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 23:59