Źródłem tego pierwiastka dla roślin uprawnych są przede wszystkim nawozy organiczne i mineralne. Stosując np. 10 t obornika wprowadza się do gleby 300–500 g (30–1100 ppm Mn w s.m.). Większe ilości składnika zawierają też niektóre nawozy wapniowe i mączka fosforytowa oraz nawozy dolistne: Mikrovit Mn, Mantrac 500, Yara Vita Mangan, czy mineralne: Lubofoska Zboże i Polimag S.
Rośliny pobierają Mn zarówno przez korzenie i przez liście, zarówno w formie soli mineralnych, jak i chelatów. W trakcie sezonu pokarmowego pobierają go od 200 do 1000 g/ha Mn, zboża 300–500 g/ha. U zbóż główne zapotrzebowanie na ten pierwiastek przypada do okresu strzelania w źdźbło (BBCH 31). W dalszych fazach roślina będzie korzystać ze zgromadzonych jego zasobów. Należy zatem dołączać pierwiastek do mieszaniny zbiornikowej zwłaszcza w pierwszych terminach zabiegów, np. stosowania regulatorów wzrostu lub fungicydów.