Warto wiedzieć, jakie procesy zachodzą w ziarnie i jak wygląda szczegółowo pierwszy etap rozwoju roślin, tj. rozwój wegetatywny. Rozpoczyna się on od fazy kiełkowania, przez tworzenie liści, pędów (źdźbeł) oraz korzeni.
Kiełkowanie – pierwszy etap
Bielmo i zarodek są osłonięte okrywą owocowo-nasienną. Stanowi ona średnio 5–10% masy ziarniaka (ok. 28% w jęczmieniu i owsie). Ziarniaki jęczmienia i owsa są oplewione, tzn. mają plewę, która zrośnięta jest z łuską, natomiast pszenica i żyto mają ziarniaki nieoplewione. Bezpośrednio pod okrywą nasienną znajduje się warstwa komórek, składająca się z białek aleuronowych, tzw. warstwa aleuronowa. Białko aleuronowe stanowi około 10% całkowitego białka. Warstwa aleuronowa jest usuwana z ziarna (wraz z otrębami) podczas produkcji białej mąki.
Pod warstwą aleuronową znajduje się bielmo, zawierające skrobię i białko (gliadynę i gluteninę). Ziarna skrobi osadzone są w spójnej matrycy białkowej. Bielmo stanowi główną masę ziarniaka (70–80%) i decyduje o wartości użytkowej ziarna. Zawartość białek glutenowych jest ważną cechą jakościową w przypadku ziarna wykorzystywanego na cele piekarnicze, ale z kolei u jęczmienia ich obecność utrudnia przebieg procesu słodowania (drugi etap produkcji słodu). Bielmo jest także ważne z punktu fizjologicznego, ponieważ to w nim gromadzone są materiały zapasowe, z których podczas kiełkowania korzysta nowa roślina.
Życie czai się w zarodku
Już w zarodku powstają zawiązki pierwszych dwóch liści oraz 3 do 5 korzeni. Zarodek biologicznie jest najważniejszą częścią ziarna, ponieważ z niego powstaje młoda roślina. Mieści się w dolnej części strony grzbietowej ziarniaka. W zarodku znajdują się składniki odżywcze i połączony jest on z bielmem za pomocą tarczki, która stanowi przedłużony liścień i bierze udział w transporcie składników odżywczych z bielma do rozwijającego się zarodka – przekazuje komórkom zarodkowym skrobię scukrzoną przez enzym amylazę podczas kiełkowania. Z botanicznego punktu widzenia jest to liścień roślin jednoliściennych, który pozostaje ukryty.
Burza hormonów
Po zakończeniu okresu spoczynku, około 24 godziny po rozpoczęciu pęcznienia, w zarodku aktywowane są pierwsze fitohormony. Gibereliny przedostają się z zarodka przez bielmo do warstwy aleuronowej. Tam aktywują hydrolazy, które z kolei uruchamiają powstawanie cytokinin, dających impuls do podziału komórek i aktywacji auksyn. Auksyny natomiast pobudzają komórki do wydłużania się. Jako pierwszy pojawia się zawiązek systemu korzeniowego, po czym ukazuje się korzeń zarodkowy (pierwotny) i kiełek.
Korzeń zarodkowy przenika pod wpływem grawitacji (geotropizm) w głąb porów lub przestworów glebowych. Z badań wynika, że zaprawy zawierające substancje czynne z grupy triazoli hamują syntezę giberelin i niekiedy przy zbyt wysokiej dawce mogą opóźnić wschody roślin na polu nawet o kilka dni. U zbóż, które przy kiełkowaniu wytwarzają więcej niż jeden korzeń zarodkowy (pszenica: 3–5, jęczmień: 5–7, żyto: 4–6, owies: 3–4) dalsze korzenie ukazują się parami, tuż ponad podstawą pierwszego korzenia, jako korzenie przybyszowe pojawiających się pędów.
Kiełek zbóż o ziarniaku oplewionym (jęczmień, owies) rośnie początkowo pod plewką i na zewnątrz ukazuje się w części wierzchołkowej ziarniaka. Natomiast u zbóż o ziarniakach nieoplewionych (pszenica, żyto) po przebiciu okrywy owocowo-nasiennej ukazuje się na zewnątrz w części zarodkowej ziarniaka. Po wydostaniu się kiełka z gleby, pod naporem rosnącego liścia pęka pochewka i ukazuje się pierwszy liść. Jest to początek wschodów.
Wielkość ma znaczenie?
Dzięki substancjom zawartym w bielmie mogą rozwijać się organy, które zawiązują się w zarodku. Po osiągnięciu stadium 2 liści, roślina musi przestawić się na fotosyntezę oraz pobieranie wody i składników odżywczych przez korzeń. W przypadku małych nasion dwa pierwsze liście pozostają mniejsze i krótsze, podobnie jak korzenie. Duże nasiona charakteryzują się zazwyczaj większym wigorem i wykształcają większe organy pierwotne, ale potrzebują też więcej wody do kiełkowania. Teoretycznie, nasiona przeznaczone na suche, piaszczyste stanowiska powinny być drobniejsze, niż nasiona przeznaczone na wilgotne, ciężkie gleby.
Fot. Kropf
Fot. Kropf
W jaki sposób wpływać na poszczególne etapy rozwoju wegetatywnego roślin, aby maksymalnie wykorzystać plonotwórczy roślin oraz potencjał stanowiska dowiecie się z wydania 12/2021 top agrar Polska artykułu dr Ute Kropf oraz prof. Hansgeorga Schönbergera na str. 74-75.