W ostatnich latach rolnicy we Włoszech znacznie ograniczyli uprawę zbóż.
Według najnowszych danych włoskiego urzędu statystycznego (Istat) w Rzymie, w 2019 r. zboża były uprawiane w tym kraju na powierzchni zaledwie 3,09 mln hektarów, co stanowiło spadek o 530 tys. hektarów, czyli 14,6%, w porównaniu z 2010 r. W tym samym czasie, według rzymskich statystyków, całkowity obszar gruntów ornych zmniejszył się o 2,9%, podczas gdy obszar użytków rolnych zwiększył się o 0,9%.
W szczególności, udział powierzchni upraw pszenicy durum w całkowitej powierzchni upraw zbóż wzrósł o 3,4 punktu procentowego do 40,3% w 2019 r. w porównaniu z 2010 r., a udział pszenicy zwyczajnej wzrósł o 0,9 punktu procentowego do 16,7%. Z drugiej strony, udział powierzchni upraw kukurydzy zmniejszył się o 6,6 punktu procentowego do 20,1%.
Według Istatu, na ograniczeniu powierzchni gruntów ornych „skorzystała” m.in. uprawa drzew owocowych, której powierzchnia zwiększyła się o 5,7%. Wzrosła również powierzchnia łąk i pastwisk - o 6,9%. Urząd statystyczny tłumaczył zmianę użytkowania gruntów m.in. procesem modernizacji rolnictwa, konkurencją cenową ze strony towarów zagranicznych oraz przestawieniem się na gatunki roślin bardziej odporne na zmiany klimatyczne.
Źródło: AgE
StoryEditor
Znaczący spadek produkcji zbóż we Włoszech
Włoscy rolnicy ograniczyli uprawę zbóż o dobre 14%, podczas gdy powierzchnia gruntów ornych zmniejszyła się o niecałe 3%. Zamiast tego skoncentrowali się na drzewach owocowych i użytkach zielonych.