StoryEditor

Jak ograniczyć ryzyko kwasicy żwacza?

W Krakowie zakończyła się dziś VI Konferencja Nauka-Praktyce – „Krowa mleczna w pytaniach”. Tegoroczna edycja poświęcona była kwasicy żwacza, a w szczególności jej formie podostrej – SARA. Naukowcy, m.in. z Kanady, USA, Austrii i Polski, prezentując najnowsze odkrycia i publikacje starali się odpowiedzieć na pytanie postawione w tytule spotkania – Jak ograniczać ryzyko kwasicy żwacza u krów mlecznych?
22.03.2024., 11:26h

Kwasica staje się problemem tam, gdzie rośnie wydajność (w Polsce u krów pod oceną to ponad 9 tys.). Wraz z nią rośnie też ryzyko kwasicy. Akademicko – ostra kwasica zaczyna się, kiedy pH spada poniżej 5,0 (5,2 wg innych źródeł). Problem jest spory – w zależności od źródła oraz metodologii badań choruje od 13 do ponad 35% krów w stadzie.

– I choć wydaje się, że temat kwasicy jest już mocno wyeksploatowany, wciąż więcej jest pytań niż odpowiedzi – mówił na wstępie prof. Zygmunt Maciej Kowalski, pomysłodawca i organizator konferencji.

Czy zgadzamy się w kwestii przyczyn i objawów, czy mamy konsensus w sprawie diagnostyki i monitoringu stada? Czy nowe technologie w diagnostyce i monitoringu (bolusy) były naukowo walidowane? Jakie są czynniki ryzyka? Jakie są konsekwencje SARA? Jak SARA wpływa na zdrowie całego przewodu pokarmowego? Czy kwasica jest problemem u cieląt? Czy w okresie odchowu programujemy cielęta na późniejsze ryzyko kwasicy?

W końcu jakie są zalecenia praktyczne i rekomendacje.

– Nadal mamy więc więcej pytań niż odpowiedzi, a SARA (podostra kwasica) wciąż jest nieznanym i podstępnym wrogiem, z którym musimy się zmierzyć – podsumował wątpliwości prof. Kowalski.

Niełatwe zadanie – odpowiedzi na powyższe pytania dostali zaproszeni prelegenci.

Szczegółowe relacje w najbliższych wydaniach top bydła. 

Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 15:49