Żywienie i rozród krów mlecznych
Już piąty raz prof. Zygmunt M. Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wraz z zespołem zaprosił gości z Polski i z zagranicy, by tym razem wspólnie zastanowić się, jak wiele zależy od żywienia w rozrodzie krów mlecznych i przy okazji podyskutować z paroma mitami czy obiegowymi opiniami.
Jedną z nich jest powszechna – wśród hodowców – opinia, że im wyższa wydajność, tym większe problemy z zacieleniem. Czy rzeczywiście tak jest? Nie ulega wątpliwości, że krowę wysoko wydajną trudniej zacielić, ale... nie wszystkie krowy, nawet bardzo wydajne, mają problem z zacieleniem. Czyli nie sama produkcja mleka (współczesna norma to powyżej 60 kg mleka na dobę, a w nim 7 kg składników stałych) generuje problemy z zacieleniem, ale inne czynniki z nią związane. Rzecz w tym, by je wyeliminować lub przynajmniej ograniczyć – udowadniał Geert Opsomer z Uniwersytetu w Gandawie (Belgia).
Geert Opsomer, Uniwersytet w Gandawie, Belgia
Precyzyjny mechanizm
Aby rozród tak wysoko wydajnej krowy przebiegał prawidłowo, musi współgrać ze sobą wiele czynników – po porodzie macica musi mieć niezakłóconą inwolucję, jajnik...