Kanada
Jak podkreśla ekspert z Krakowa, wyniki dotyczące występowania ketozy w Polsce są zbieżne z obserwacjami prowadzonymi w innych krajach. Dla przykładu , w badaniach kanadyjskich częstotliwość występowania ketozy w stadach krów mlecznych będących w okresie od 5 do 35 dnia laktacji wynosiła 22,6% (Santschi i wsp., 2016).
Europa
Z kolei w badaniach przeprowadzonych w 131 stadach krów mlecznych znajdujących się w Niemczech, Francji, Włoszech, Holandii i Wielkiej Brytanii wykazano, że 39% krów będących w okresie od 7 do 21 dnia laktacji było chorych na subkliniczną ketozę (Berge i Vertenten, 2014). Z 131 badanych stad, w 112 stadach (aż 85%) udział krów chorych przekraczał 25%. Suthar i wsp. (2013) badali częstotliwość występowania subklinicznej ketozy u krów będących między 2 a 15 dniem laktacji, produkujących w 528 stadach w 10 krajach europejskich. Średnia częstotliwość występowania ketozy wynosiła w tych badaniach 21,8%.
Vanholder i wsp. (2015) analizowali 23 stada krów mlecznych znajdujące się w Holandii. W grupie 1715 krów będących w okresie od 7 do 14 dnia laktacji, aż 47,2% chorowało na subkliniczną ketozę, a 11,6% na ketozę kliniczną.
USA
Z kolei w badaniach amerykańskich (McArt i wsp., 2012) średnia częstotliwość występowania subklinicznej ketozy u krów będących w okresie od 3 do 16 dnia laktacji, użytkowanych w 4 stadach zlokalizowanych w stanach Nowy Jork i Wisconsin, wynosiła aż 43,2%. Jakie konsekwencje ketozy?
– Powyższe dane wskazują, jak popularnym zaburzeniem metabolicznym jest ketoza i dlaczego monitoring ketozy jest taki ważny. Dzięki usłudze ketozowej PFHBiPM wiemy o niej w naszym kraju znacznie więcej. Oczywiście, dotyczy to tych hodowców, którzy mają stada „pod oceną” – mówi prof. Kowalski, dodając, że skutki ketozy są przedmiotem badań naukowych, które podjęto w Katedrze Żywienia i Dietetyki Zwierząt Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, we współpracy z PFHBiPM. Badania wykonywane na olbrzymiej bazie danych z monitoringu ketozy mają odpowiedzieć na pytanie jakie są konsekwencje ketozy (K!) występującej w 1. lub 2. próbnym doju dla wydajności mleka, wskaźników rozrodu oraz tempa brakowania krów.Prof. Zygmunt M. Kowalski, UR w Krakowie
opr. mj/Fot. Sierszeńska