StoryEditor

Kwasica: czynniki ryzyka, objawy, leczenie i konsekwencje dla krów

Kwasica wydaje się zaburzeniem dobrze poznanym. Ale to pozory. Jakie są jej objawy i leczenie? Jakie są konsekwencje pojawienia się choroby u wysoko wydajnych krów?
18.05.2024., 08:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Rodzaje kwasicy
  • Kwasica dobrze znana
  • Czynniki ryzyka
  • SARA – czy jest problemem?
  • Konsekwencje kwasicy
  • Kwasica jako skutek

Mamy w Polsce ponad 2 mln krów mlecznych, z czego 40% pod oceną. Ich wydajność przekroczyła 9 tys. kg mleka w laktacji. A rosnąca wydajność to wyższe ryzyko kwasicy – rozpoczął swoje wystąpienie prof. Zygmunt M. Kowalski, organizator krakowskiej konferencji "Krowa w pytaniach". Tegoroczna edycja była poświęcona właśnie kwasicy żwacza, zwanej też chorobą zawodową krów wysoko wydajnych.

Jaka kwasica?

Akademicko – podział kwasicy jest prosty:

  • ostra – gromadzenie się kwasu mlekowego w żwaczu – pH < 5,0 (5,2) i
  • podostra (SARA) – gromadzenie się krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LKT) pH < 5,6 (5,8).

Podobnie prosta jest jej definicja – zaburzenie dobrze znane, podostra kwasica żwacza (SARA) uważana jest za częste zaburzenie trawienne u krów wysoko wydajnych, które wpływa na ich produkcję, zdrowie i dobrostan.

– Problem jest spory – w zależności od źródła oraz metodologii badań choruje od 13 do ponad 35% krów w stadzie – mówił prof. Kowalski.

image
prof. Zygmunt M. Kowalski
Uni...
Pozostało 81% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. styczeń 2025 00:42