StoryEditor

Mleko znakomitym źródłem białka dla dzieci

1 czerwca obchodzi się Światowy Dzień Mleka i Dzień Dziecka. Warto uczcić ten dzień mlecznym toastem – naukowcy potwierdzają, że to najlepsze źródło białka.
01.06.2017., 09:06h

Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois przeprowadzili badania, które potwierdziły, że produkty mleczne są najlepszym źródłem białka w diecie dzieci. Amerykańscy badacze szukali sposobu, by jak najlepiej ocenić jakość białka w żywności zjadanej przez dzieci. W ramach metody wprowadzonej przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 2011 roku, ocenę przeprowadzili na prosiętach.

Dostępność produktów wyznacznikiem

Białka roślinne są głównymi źródłami aminokwasów w jednej części świata, podczas gdy białka zwierzęce są głównymi źródłami w innej, jednak skład i strawność tych białek różnią się – mówi dr Hans Stein, profesor nauk o zwierzętach Uniwersytetu Illinois i przewodniczący zespołu badaczy.
 
Naukowcy z laboratorium Steina przeprowadzili badanie mające pomóc w obliczeniu wartości białka dla ośmiu jego źródeł, pochodzących z roślin i zwierząt.
 
Wyniki obliczeń wartości odżywczej, w tym ilość strawnych aminokwasów badanego białka, porównali z "białkiem referencyjnym", czyli teoretycznym białkiem, które zawiera w pełni strawne aminokwasy w odpowiedniej ilości dla człowieka w określonym stadium życia.

Dotychczasowe metody zawiodły?

Metodą, której w takich badaniach używa się od ponad 20 lat, jest PDCAAS, czyli obliczenie strawności surowego białka. Ta metoda ma jednak pewne wady, ponieważ zakłada, że wszystkie aminokwasy mają taką samą strawność jak białko surowe, ale w rzeczywistości strawność poszczególnych aminokwasów jest różna. Oznacza to, że wyniki okazują się fałszywe dla różnych produktów.
 
Ta i inne wady procedury doprowadziły do opracowania nowej techniki, polegającej na obliczeniu wartości na podstawie strawności aminokwasu niezbędnego (DIAAS). DIAAS zakłada także obliczanie strawności indywidualnie dla każdego aminokwasu w dalszych odcinkach jelita, przez co metodyka jest bardziej dokładna i kompleksowa.

Mleczne białko najlepsze

Stein i jego zespół oceniali osiem źródeł białka zwierzęcego i roślinnego: izolat białka serwatkowego, koncentrat białek serwatkowych, koncentrat białka mleka, odtłuszczone mleko w proszku, koncentrat białek grochu, izolat białka sojowego, mączkę sojową i białko pszenicy pełnoziarnistej.
 
Wszystkie białka pochodzenia mlecznego, przetestowane w badaniu, spełniały normy FAO jako "doskonałe" -  wysokiej jakości źródła białka dla osób w wieku sześciu miesięcy lub starszych, osiągając wynik DIAAS równy 100 lub wyższy. Izolat białka sojowego i mąka sojowa kwalifikowane są jako "dobre" źródła białka, z wynikiem między 75 a 100 punktów. Z punktacją poniżej 75 pozostają koncentrat białka grochu i pszenica i nie kwalifikują się jako rekomendowane źródła białka.

– Poprzednie metody obliczeniowe skupiały się bardziej na ilości niskiej jakości białka w produkcie, a lekceważyły białka wysokiej jakości – mówi Stein – Tak więc, aby lepiej spełniać wymagania dotyczące żywienia ludzi, zwłaszcza dla osób spożywających diety o niskiej lub marginalnej zawartości aminokwasów, należy poprawić metodykę badań.
 
Stein przyznał, że badanie miało pewne ograniczenia.
– Źródła białka użyte w tym eksperymencie były produktami surowymi, a spożywane przez ludzi są w innej, przetworzonej  formie, więc mogą różnić się pod względem zawartości białka. To jednak nie zmienia faktu, że wyniki są sporym krokiem naprzód.

Skorygować żywienie dzieci

– Wyniki badania pilotażowego wskazują, że białka mleczne mogą być nawet lepszym źródłem białka w porównaniu do tych pochodzenia roślinnego niż wcześniej sądzono – powiedział dr Greg Miller, dyrektor ds. nauki w Krajowej Radzie Mleczarskiej (NDC), która ufundowała badania.
 
Naukowcy i mleczarze z NDC są świadomi, że badania potrzebują jeszcze wielu regulacji i ulepszeń, ale jedno nie ulega wątpliwości: białka mleczne są białkami wysokiej jakości, a samo  mleko jako napój składa się nie tylko z białka, ale ośmiu innych istotnych składników pokarmowych, co jest szczególnie ważne, jeśli chodzi o dzieci. Te potrzebują wszystkiego, co najlepsze, aby pomóc w ich wzroście i rozwoju.    al
 
Źródło: Science Daily, British Journal of Nutrition

Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. listopad 2024 18:00