StoryEditor

Nasze zdrowie ważniejsze niż dobrostan zwierząt?

Badania wykazały, że konsumenci kupując artykuły spożywcze bardziej troszczą się o swoje zdrowie – chętniej wydają więcej na produkt z etykietą „wolne od antybiotyków” niż o dobrostan zwierząt – na etykiecie „z wolnego chowu” lub „z poszanowaniem dobrostanu”.
25.11.2023., 09:00h

Naukowcy z Uniwersytetu w Bonn doszli do wniosku, że przy zakupie żywności dla ludzi zdrowie osobiste jest ważniejsze niż dobro zwierząt. Przeanalizowali trzy sprzeczne cele:

  • ochrona zwierząt, a ochrona środowiska,
  • zdrowie ludzkie, a zdrowie zwierząt,
  • zdrowie ludzkie, a dobrostan zwierząt.

Respondentów podzielono na trzy grupy eksperymentalne. Grupa respondentów otrzymała informację o zaletach warunków utrzymywania świń według kryteriów dwóch fikcyjnych etykiet:

  1. promującej dobrostan zwierząt
  2. chroniącej zdrowie ludzkie – „wolne od antybiotyków”

Większość osób biorących udział w badaniu wybrała produkt z etykietą dotyczącą zrównoważonego rozwoju i była gotowa wydać na nie więcej pieniędzy. Chęć wyboru produktu z etykietą „wolny od antybiotyków” była większa niż produktu z etykietą „dobrostan”.

Jednakże względy dobrostanu zwierząt ponownie okazały się dla uczestników badania ważniejsze niż ochrona środowiska. Z badania wynika, że ​​cena żywności ma szczególne znaczenie przy ustalaniu, czy konsumenci wybiorą bardziej zrównoważoną alternatywę.

Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:43