Zespół naukowców z SGGW w Warszawie pod kierunkiem dr. hab. Marcina Gołębiewskiego opracował niedawno metodę, dzięki której mleczarnie będą mogły łatwo sprawdzić jakość dostarczanego im surowca. Nowe narzędzie nosi nazwę MFA (ang. Milk Fraud Analyzer), opiera się na sztucznej inteligencji i sieciach neuronowych. Ma ono umożliwić wykrycie oszustwa, polegającego na odwirowywaniu mleka od chorej krowy. Wystarczy pobrać próbkę mleka, umieścić ją pod mikroskopem i pod nim wykonać jej zdjęcie. Fotografia zostaje przesłana do systemu, gdzie jest poddawana analizie, a MFA w kilka sekund weryfikuje obraz i przekazuje informację zwrotną, czy dane mleko było odwirowane. Odwirowywanie mleka to poważne wyzwanie dla branży mleczarskiej i nic innego jak fałszowanie żywności.
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Wirowane mleko od chorej krowy: zmowa milczenia wokół problemu
Podejmując temat separatorów, potocznie zwanych wirówkami, wsadziliśmy przysłowiowy kij w mrowisko. Okazuje się, że temat jest co najmniej drażliwy… Jak częsty jest to problem i jak mu zapobiegać?