Największą poprawę zanotowano w statystykach wydajności krów mlecznych. Przeciętna wartość zwiększyła się o 1922 kg i osiągnęła ponad 8900 kg. Poziom ten zdecydowanie przewyższa średnią wydajność krów objętych oceną użytkowości mlecznej.
Co równie ważne, wzrost wypracowano przy jednoczesnym utrzymaniu parametrów surowc
i zawartości składników odżywczych. Uczestnicy konferencji zgodnie stwierdzili, że dużym sukcesem jest, przy tak istotnych wzrostach wydajności, utrzymanie korzystnej zawartości białka w badanym mleku – wynosi ona 3,46% Przeciętna zawartość tłuszczu kształtowała się na poziomie 4,28%.
Możliwość wyprodukowania większej ilości mleka bez konieczności rozbudowy stada do dobra wiadomość w kontekście zniesienia kwot w 2015 r. Wielu rolników obawia się bowiem, że nie będą
w stanie sprostać konieczności zakupu nowych sztuk, co pozwoliłoby im utrzymać dochody przy spodziewanych za rok obniżkach cen w skupie. bcz
StoryEditor
"Zdrowa Krowa" z korzyścią dla hodowców i zwierząt
Konferencją w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego podsumowano kolejny rok trwania programu "Zdrowa Krowa". Za największe sukcesy uznano poprawę sytuacji ekonomicznej badanych gospodarstw, a także zwiększenie wydajności krów przy jednoczesnym zachowaniu korzystnych parametrów mleka.