StoryEditor

Zdrowe stado, więcej mleka, jak to osiągnąć?

W kontekście wciąż rozwijającej się produkcji mleka, skuteczna bioasekuracja powinna być nieodzownym elementem zarządzania każdym gospodarstwem, a jej wdrożenie ma bezpośredni wpływ nie tylko na zdrowie zwierząt, ale także na jakość mleka oraz efektywność produkcji.

31.01.2025., 09:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Biosekuracja zewnętrzna
  • Bioasekuracja wewnętrzna
  • Widoczne efekty
  • A po doju?
  • Pamiętaj o legowiskach
  • Inne aspekty
  • Przepisów brak, ale…

Bioasekuracja to działania, które zapobiegają wniknięciu czynnika chorobotwórczego i jego rozprzestrzenianiu się w stadzie. Stała się ona powszechnie znana w Polsce, głównie w kontekście afrykańskiego pomoru świń oraz grypy ptaków. W związku z tym jest ona na wysokim poziomie w gospodarstwach zajmujących się hodowlą trzody chlewnej i drobiu, również z tego powodu, że jest ona tam wymagana przez przepisy prawne.

Niestety, w hodowlach bydła standardy bioasekuracji często są traktowane mniej poważnie, dlatego właśnie powstał ten materiał. Warto jednak pamiętać, że wprowadzenie nawet podstawowych zasad może znacząco pomóc w ochronie stada przed wieloma kosztownymi chorobami. W tym materiale specjaliści i praktycy podpowiadają, od czego zacząć i dlaczego warto. Najogólniej bioasekurację można podzielić na zewnętrzną i wewnętrzną.

Zobacz także: Z obory uwięziowej do wolnostanowiskowej – praktyczne przykłady z Austrii!

Biosekuracja zewnętrzna

Polega ona głównie na zapobieganiu dostaniu się czynnika chorobowe...

Pozostało 86% tekstu
Ten artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się, by czytać dalej.
Jeśli nie masz jeszcze konta na naszym portalu, zarejestruj się bezpłatnie i czytaj artykuły dla zalogowanych użytkowników.
Dominika Zieja
Autor Artykułu:Dominika Zieja
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
31. styczeń 2025 09:02