StoryEditor

Antybiotyki na cenzurowanym

Konsumenci oraz odpowiadające na ich oczekiwania sieci handlowe chcą produkcji świń z częściowym, a w końcu z zupełnym zaprzestaniem wykorzystywania antybiotyków. Czy nadchodzi koniec rutynowego stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej?
27.11.2019., 14:11h

– Taki kierunek dziś wydaje się nieodwracalny – mówił podczas IX Ogólnopolskiej Konferencji „Echa Kongresu” w Pawłowicach lek. wet. Bogusław Zakrzewski z MSD AH. 

 

Nowe przepisy

Nowe unijne rozporządzenie (UE 2019/6) w prawie weterynaryjnych produktów leczniczych, mające być wdrożone w przyszłości, również pokazuje nowy sposób stosowania antybiotyków. Czytamy w nim, że:

„Przeciwdrobnoustrojowe produkty lecznicze nie powinny być stosowane rutynowo ani w celu zrekompensowania złej higieny, nieodpowiedniej hodowli zwierząt lub braku opieki czy też w celu zrekompensowania złego zarządzania gospodarstwem”.

– Dobrym przykładem są tutaj choćby Duńczycy, którzy od 2009 r. ograniczyli zużycie antybiotyków o ponad 1/5 – zauważył ekspert. Podkreślał też fakt, że pomimo braku krajowego planu działania w kierunku ograniczania lekooporności w produkcji zwierzęcej, w Polsce na niektórych fermach już wprowadza się programy produkcji wieprzowiny bez użycia antybiotyków. 

Więcej o ograniczaniu wykorzystywania antybiotyków w produkcji świń przeczytacie w grudniowym wydaniu "top świnie". Zapraszamy do lektury.

 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 23:25