
– Taki kierunek dziś wydaje się nieodwracalny – mówił podczas IX Ogólnopolskiej Konferencji „Echa Kongresu” w Pawłowicach lek. wet. Bogusław Zakrzewski z MSD AH.
Nowe przepisy
Nowe unijne rozporządzenie (UE 2019/6) w prawie weterynaryjnych produktów leczniczych, mające być wdrożone w przyszłości, również pokazuje nowy sposób stosowania antybiotyków. Czytamy w nim, że:
„Przeciwdrobnoustrojowe produkty lecznicze nie powinny być stosowane rutynowo ani w celu zrekompensowania złej higieny, nieodpowiedniej hodowli zwierząt lub braku opieki czy też w celu zrekompensowania złego zarządzania gospodarstwem”.
– Dobrym przykładem są tutaj choćby Duńczycy, którzy od 2009 r. ograniczyli zużycie antybiotyków o ponad 1/5 – zauważył ekspert. Podkreślał też fakt, że pomimo braku krajowego planu działania w kierunku ograniczania lekooporności w produkcji zwierzęcej, w Polsce na niektórych fermach już wprowadza się programy produkcji wieprzowiny bez użycia antybiotyków.
Więcej o ograniczaniu wykorzystywania antybiotyków w produkcji świń przeczytacie w grudniowym wydaniu "top świnie". Zapraszamy do lektury.