
Jak nie wiesz, co masz, to nic nie wiesz. Tak najszybciej i najprościej można by odpowiedzieć na pytanie, dlaczego warto wykonywać badania diagnostyczne stada.
– Jest wiele chorób, których gołym okiem nie widać. Nie jesteśmy w stanie ich zobaczyć ani rozpoznać na tyle szybko, by skutecznie im przeciwdziałać. Natomiast kiedy objawy są już widoczne, w wielu przypadkach na ratunek jest zbyt późno. I wcale nie muszą to być straty w postaci padłych świń. Wiele chorób po cichu wyciąga pieniądze z kieszeni rolników, podczas gdy ci niczego nawet nie podejrzewają – mówi Krzysztof Prałat, lekarz weterynarii, specjalista chorób świń z Nowej Wsi w pow. leszczyńskim.
Dlatego badajmy stada. To najlepszy sposób na kontrolowanie chorób, ale też na prowadzenie produkcji w sposób uzasadniony ekonomicznie.
Liczmy koszty
– W zdecydowanej większości naszych chlewni nie liczy się precyzyjnie zużycia i wykorzystania paszy, co skrupulatnie robią nasi zachodni konkurenci. A to jest nie tylko najważniejszy wskaźnik opłacalności produkcji, ale również detektor zdrowotności stada. Pierwszym bowiem symptomem, że dzieje się coś niepokojącego, jest zazwyczaj spadek ...