Ciąża u loch
Zwykle jest to najspokojniejszy okres dla maciory w cyklu produkcyjnym. Po inseminacji zaleca się, aby przez pierwszy miesiąc ciąży lochy przebywały w pojedynczych kojcach, bez możliwości swobodnego poruszania się ze współciężarnymi. Ma to ogromne znaczenie dla utrzymania ciąży, jak również dla liczebności miotu. Ten okres poświęcamy również na poprawienie kondycji loch po laktacji. Możemy wówczas dostosować dawkę paszy indywidualnie do każdej lochy, przeprowadzić zabiegi pielęgnacyjne, np. korekcję racic, badanie USG itd. Dlatego mówi się w środowisku hodowców, że to jest jedyny czas "serwisowy" dla loch. Aby właściwie poprawić kondycję samic, należy przyjąć schemat żywienia dla czterech grup loch: loszki, normalne lochy, chude lochy, grube lochy. Dla każdej grupy prowadzimy schemat żywienia w zależności od okresu ciąży, i tak: 0–28 dni, 29–90 dni, 91–116 dni ciąży.
Ocena kondycji loch
Warto nauczyć się wzrokowej oceny kondycji loch, co pozwoli odpowiednio przygotować maciory do kolejnego cyklu produkcyjnego. Dobrą, przynoszącą korzyści praktyką, jest wprowadzenie obligatoryjnego badania grubości tkanki tłuszczowej na grzbiecie, w punkcie P2.
Jest to miejsce za żebrami poniżej linii kręgosłupa. Mierzymy tuż po odsadzeniu od prosiąt i przed porodem. W celu uzyskania odpowiedzi, czy żywimy prawidłowo, zaleca się również zrobić pomiar po miesiącu od inseminacji przed łączeniem loch w grupy. Praktyka pokazuje, że jeśli pomiary wykonuje jedna osoba na fermie, jest ona w stanie "na oko" później oceniać kondycję zwierząt.