Brak elementarnej higieny w chlewni może doprowadzić do zarażenia świń tym pasożytem, którego jaja zalegają w narożnikach kojców, w nieusuniętej ściółce, a nawet niemytych karmnikach. Mogą je również przenosić gryzonie, więc regularne mycie, dezynfekcja i deratyzacja chlewni są koniecznością. Świnie zakażają się glistą przez połknięcie jaj, z których w żołądku lub jelicie cienkim żywiciela wykluwają się larwy. Przebijają one błonę śluzową jelita i przedostają się do wątroby, skąd wędrują do płuc. Stamtąd przechodzą do tchawicy i po odkaszlnięciu są ponownie połykane i znów trafiają do układu pokarmowego. Po około 7 tygodniach z jaj rozwija się postać dojrzała glisty, której samica może składać do 250 tys. jaj dziennie, wydalanych razem z kałem. Po 15–20 dniach jaja dojrzewają w środowisku chlewni i stają się zdolne do zakażenia kolejnych zwierząt.
Do zakażenia może dojść na każdym etapie produkcji. Gdy lochy nie są prawidłowo odrobaczane i wydalają do środowiska jaja glisty, już prosięta w porodówce narażone są na inwazję pasożyta.
Najważniejsze objawy
- dorosła postać glisty lub...