StoryEditor

Groźne włośnie – badaj mięso!

Ogniska włośnicy pojawiają się w Polsce w każdym roku. Tą niebezpieczną, niekiedy nawet zagrażającą życiu ludzi chorobą można zarazić się przez zjedzenie niedogotowanych lub półsurowych wyrobów z wieprzowiny lub mięsa pochodzącego od dzików. 
21.12.2018., 10:12h

Codziennie, bardzo liczna grupa lekarzy weterynarii bada mięso wieprzowe i pochodzące od dzików pod kątem obecności w nim włośni. To odpowiedzialne zadanie zdecydowanie ograniczyło występowanie ognisk włośnicy w naszym kraju. Nie udało się jednak wyeliminować ich zupełnie.

Warto wiedzieć, że włośnica jest typową antropozoonozą – chorobą pasożytniczą przenoszoną ze zwierząt na ludzi. Jej skutki bywają groźne.

Objawy choroby:

Już następnego dnia po spożyciu zakażonego mięsa mogą pojawić się objawy ze strony układu pokarmowego. Są to zazwyczaj bóle brzucha, biegunka i wymioty. Między pierwszym, a szóstym tygodniem od zakażenia pojawiają się kolejne symptomy i są to m.in. obrzęk powiek i twarzy, wykwity skórne, wysoka gorączka, zmęczenie, a także ból mięśni i stawów. 

– Nasilenie objawów zależy od liczby spożytych larw, im będzie ich więcej, tym cięższy zazwyczaj jest przebieg choroby – zaznacza lekarz weterynarii, specjalista chorób świń Marek Salachna z Krapkowic w woj. opolskim. W ciężkich przypadkach może dochodzić do zaburzeń kardiologicznych, oddechowych oraz koordynacji ruchowej.

Więcej o tym jak przebiega włośnica u ludzi oraz na czym polega badanie tusz wieprzowych i dzików przeczytacie w styczniowym wydaniu "top świnie". Zapraszamy do lektury. 
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 18:45