Codziennie, bardzo liczna grupa lekarzy weterynarii bada mięso wieprzowe i pochodzące od dzików pod kątem obecności w nim włośni. To odpowiedzialne zadanie zdecydowanie ograniczyło występowanie ognisk włośnicy w naszym kraju. Nie udało się jednak wyeliminować ich zupełnie.
Warto wiedzieć, że włośnica jest typową antropozoonozą – chorobą pasożytniczą przenoszoną ze zwierząt na ludzi. Jej skutki bywają groźne.
Objawy choroby:
Już następnego dnia po spożyciu zakażonego mięsa mogą pojawić się objawy ze strony układu pokarmowego. Są to zazwyczaj bóle brzucha, biegunka i wymioty. Między pierwszym, a szóstym tygodniem od zakażenia pojawiają się kolejne symptomy i są to m.in. obrzęk powiek i twarzy, wykwity skórne, wysoka gorączka, zmęczenie, a także ból mięśni i stawów.
– Nasilenie objawów zależy od liczby spożytych larw, im będzie ich więcej, tym cięższy zazwyczaj jest przebieg choroby – zaznacza lekarz weterynarii, specjalista chorób świń Marek Salachna z Krapkowic w woj. opolskim. W ciężkich przypadkach może dochodzić do zaburzeń kardiologicznych, oddechowych oraz koordynacji ruchowej.
Więcej o tym jak przebiega włośnica u ludzi oraz na czym polega badanie tusz wieprzowych i dzików przeczytacie w styczniowym wydaniu "top świnie". Zapraszamy do lektury.
Już następnego dnia po spożyciu zakażonego mięsa mogą pojawić się objawy ze strony układu pokarmowego. Są to zazwyczaj bóle brzucha, biegunka i wymioty. Między pierwszym, a szóstym tygodniem od zakażenia pojawiają się kolejne symptomy i są to m.in. obrzęk powiek i twarzy, wykwity skórne, wysoka gorączka, zmęczenie, a także ból mięśni i stawów.
– Nasilenie objawów zależy od liczby spożytych larw, im będzie ich więcej, tym cięższy zazwyczaj jest przebieg choroby – zaznacza lekarz weterynarii, specjalista chorób świń Marek Salachna z Krapkowic w woj. opolskim. W ciężkich przypadkach może dochodzić do zaburzeń kardiologicznych, oddechowych oraz koordynacji ruchowej.
Więcej o tym jak przebiega włośnica u ludzi oraz na czym polega badanie tusz wieprzowych i dzików przeczytacie w styczniowym wydaniu "top świnie". Zapraszamy do lektury.