Duński system SPF (specific pathogen free – wolne od patogenów trzody chlewnej) powstał prawie 50 lat temu. Jego początkowym założeniem był wzrost produkcyjności tamtejszych stad dzięki eliminacji patogenów swoistych dla trzody chlewnej. Dziś wszystkie fermy duńskie produkują zgodnie z jego zasadami.
– Każdy Duńczyk zajmujący się produkcją świń musi bezwzględnie znać i przestrzegać zasad bioasekuracji. Innej drogi po prostu nie ma – wyjaśniał Mortensen.
W Danii bioasekuracja ma trzy poziomy:
państwowy – ochrona
kraju i regionu,
zewnętrzny – ochrona
gospodarstw,
wewnętrzny – ochrona
poszczególnych świń.
Bioasekuracja na poziomie kraju uwzględnia m.in. obowiązkowe stosowanie zatwierdzonych stacji mycia ciężarówek oraz wprowadzenie kontroli i kwarantanny wszystkich środków transportu przekraczających granice kraju lub regionu zagrożonego.
– Dania rozważa decyzję o budowie płotu wzdłuż granicy. Oddzielenie w ten sposób populacji dzików to drogie rozwiązanie, jednak dla ochrony naszej produkcji świń, której roczne obroty sięgają 7 mld DKK wydaje się niezbędne – mówił Mortensen.
StoryEditor
Każdy Duńczyk przestrzega zasad bioasekuracji
Bioasekuracja – słowo klucz w walce z patogenami, w tym z afrykańskim pomorem świń. Jak podchodzą do niej liderzy w produkcji świń – Duńczycy – mówił podczas konferencji w Puławach Preben Mortensen.