![520817](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/13/o_520817_1280.webp)
– Każdy Duńczyk zajmujący się produkcją świń musi bezwzględnie znać i przestrzegać zasad bioasekuracji. Innej drogi po prostu nie ma – wyjaśniał Mortensen.
W Danii bioasekuracja ma trzy poziomy:
państwowy – ochrona
kraju i regionu,
zewnętrzny – ochrona
gospodarstw,
wewnętrzny – ochrona
poszczególnych świń.
Bioasekuracja na poziomie kraju uwzględnia m.in. obowiązkowe stosowanie zatwierdzonych stacji mycia ciężarówek oraz wprowadzenie kontroli i kwarantanny wszystkich środków transportu przekraczających granice kraju lub regionu zagrożonego.
– Dania rozważa decyzję o budowie płotu wzdłuż granicy. Oddzielenie w ten sposób populacji dzików to drogie rozwiązanie, jednak dla ochrony naszej produkcji świń, której roczne obroty sięgają 7 mld DKK wydaje się niezbędne – mówił Mortensen.