Lawsonia intracellularis (Li) to bakterie bytujące bezwzględnie wewnątrz komórek. Wnikają one do niedojrzałych enterocytów (to komórki błony śluzowej jelit) i zakażają je, czego konsekwencją jest choroba popularnie nazywana Adenomatozą, która powoduje ogromne straty finansowe w sektorze produkcji trzody chlewnej na całym świecie.
Głównymi objawami są:
- Wzrost FCR.
- Spadek średnich dobowych przyrostów.
- Padnięcia.
Należy podkreślić, że Lawsonia intracellularis jest jednym z głównych zagrożeń dla zdrowia trzody chlewnej na świecie. W Europie między 80% a 100% gospodarstw jest nią zakażonych.
Zasadniczym źródłem strat finansowych związanych ze spadkami produkcyjności wywołanymi przez samą chorobę są:
- Spadek średnich dziennych przyrostów nawet o 38% i wydłużenie się tuczu do osiągnięcia masy ubojowej.
- Wzrost współczynnika wykorzystania paszy nawet o 27%, mniejszy przyrost masy ciała przy takim samym zużyciu paszy.
- Padnięcia mogą wzrosnąć nawet o 70% przy ostrej postaci choroby.
O tym, że lepiej zapobiegać zakażeniom Lawsonia intracelullaris, niż tracić, będzie mówił podczas V Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie, Grzegorz Świerczyński, Business Unit Director Livestock, Central Europe Region, MSD Animal Health.
Nie czekaj – liczba miejsc na Forum Rolników i Agrobiznesu - Świnie jest ograniczona, a biletów pozostało niewiele. Zgłoszenia pod adresem: https://eventy.pwr.agro.pl/event/-forum-rolnikow-i-agrobiznesu-swinie
W konferencji udział wezmą eksperci z kraju i zza granicy, którzy poruszą m.in. następujące tematy:
- Redukcja pogłowia świń w Niemczech a wyzwania rynkowe – dr Albert Hortmann-Scholten IR Dolna Saksonia (Niemcy)
- Czy lider w produkcji prosiąt ograniczy ich sprzedaż? – Knud Buhl, dyrektor skupu Danish Crown (Dania)
- Czy lider produkcji prosiąt ograniczy ich sprzedaż do innych krajów Europy? - Markus Fiebelkorn z Duńskiego Związku Producentów Świń (Dania)
- Stres wynikający z błędów w organizacji i zarządzaniu produkcją, niedoceniona przyczyna obniżonej efektywności produkcji świń - prof. dr hab. Zygmunt Pejsak MCMW UR-UJ Kraków (Polska)
- Wyzwania na rynku wieprzowiny – Łukasz Dominiak, Smithfield Polska
- Żywienie świń odporne na wahania kosztów pasz – dr Tomasz Schwarz, UR Kraków (Polska)
- Nowe przepisy w zakresie dobrostanu świń w UE – prof. dr hab. Roman Kołacz, UMK Toruń (Polska)
- Jak budować chlewnie zgodnie z wymogami dobrostanowymi? – dr Bernhard Feller, IR Nadrenia Północna- -Westfalia (Niemcy)
- Krytyczne punkty kontroli w ochronie zdrowia świń – dr n. wet. Karol Wierzchosławski, Agrobiovet Gniezno (Polska)