StoryEditor

(Nie)Bezpieczne zasiedlenie tuczarni

Różnicowanie się wagowe wprowadzonych do tuczarni warchlaków, a niekiedy wysoki wskaźnik padnięć, to mogą być konsekwencje nieprawidłowego zasiedlania tuczarni i złych w niej warunków.
28.05.2021., 12:05h
W dobrze funkcjonującej tuczarni, bez względu na jej wielkość, należy nie tylko stworzyć warunki dobrostanu, ale też przestrzegać zasad prawidłowego wprowadzania do chlewni każdej kolejnej partii tuczników.

– Z codziennych wizyt w chlewniach wynika, że przyczyny niepowodzeń podczas tuczu świń bywają często prozaiczne. Zbyt mały dostęp do wody, niewystarczająca wentylacja, czy w końcu pasza złej jakości. Jednak praktyka wskazuje, że często nieprawidłowe wprowadzanie warchlaków do obiektu jest powodem późniejszych poważnych strat w produkcji – uważa Adam Grabowski, specjalista chorób świń z Kalisza w woj. wielkopolskim. A na tę przypadłość nie ma lekarstw.

Kontroluj zdrowie
Wybierając dostawcę warchlaków, warto dobrze sprawdzić status zdrowotny i źródło pochodzenia kupowanych świń. Jeżeli wprowadzamy świnie z Polski, zazwyczaj nie ma problemu z otrzymaniem informacji o statusie zdrowotnym i potwierdzenia przebytych szczepień, podpisanego przez prowadzącego stado lekarza weterynarii. Sprawa komplikuje się w przypadku zwierząt sprowadzanych z zagranicy, gdzie często w dokumentacji brakuje potwierdzenia, przed jakimi chorobami świnie zostały...
Pozostało 83% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 20:57