– Z codziennych wizyt w chlewniach wynika, że przyczyny niepowodzeń podczas tuczu świń bywają często prozaiczne. Zbyt mały dostęp do wody, niewystarczająca wentylacja, czy w końcu pasza złej jakości. Jednak praktyka wskazuje, że często nieprawidłowe wprowadzanie warchlaków do obiektu jest powodem późniejszych poważnych strat w produkcji – uważa Adam Grabowski, specjalista chorób świń z Kalisza w woj. wielkopolskim. A na tę przypadłość nie ma lekarstw.
Kontroluj zdrowie
Wybierając dostawcę warchlaków, warto dobrze sprawdzić status zdrowotny i źródło pochodzenia kupowanych świń. Jeżeli wprowadzamy świnie z Polski, zazwyczaj nie ma problemu z otrzymaniem informacji o statusie zdrowotnym i potwierdzenia przebytych szczepień, podpisanego przez prowadzącego stado lekarza weterynarii. Sprawa komplikuje się w przypadku zwierząt sprowadzanych z zagranicy, gdzie często w dokumentacji brakuje potwierdzenia, przed jakimi chorobami świnie zostały...