![W tym roku zaprosiliśmy do udziału w szalenie praktycznej dyskusji o produkcji świń naszych ekspertów z rubryki Zootechnik radzi.<br>
Partnerem tej sesji była firma Axiom. Był to jeden z punktów programu, który najbardziej przypadł do gustu uczestnikom.](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/13/o_539537_1280.webp)
– Krew należy pobierać z zachowaniem aseptyki i antyseptyki – twierdzi lekarz weterynarii Marcin Lizut z Kocka w woj. lubelskim.
Z próbek krwi wykonywane są badania serologiczne – stwierdzające przeciwciała swoiste dla chorób zakaźnych, takich jak PRRS, ASF, pomór klasyczny, choroba Aujeszkyego, leptospiroza, pleuropneumonia, mykoplazmoza czy grypa. Można również oznaczyć wartości biochemiczne krwi, w tym poziomy witamin oraz makro- i mikroelementów oraz morfologiczne mówiące wiele o kondycji świń.
Lekarz weterynarii pobiera krew z żyły czczej przedniej lub z żyły jarzmowej do jednorazowych igłoprobówek lub strzykawek o poj. 5 ml.
Krew pobieramy z prawej strony, gdyż po lewej przebiega nerw błędny, a jego podrażnienie może spowodować śmierć zwierzęcia.
Wykorzystujemy igły o średnicy 1,1 lub 1,2 mm. Krew pobieramy z żyły czczej przedniej, kierując igłę pod kątem 45° na przeciwległą łopatkę. Pamiętajmy o zasadzie: jedno zwierzę – jedna igła.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak pobierać krew od świń przeczytaj artykuł: "Próbkobranie krwi" w najnowszym, majowym wydaniu "top świnie".