Dla prezentacji drożdżówki, która na początku 2017 roku ma pojawić się w sklepikach szkolnych, zorganizowano specjalną konferencję w siedzibie resortu rolnictwa. Obecni na konferencji byli m. in. sekretarz stanu w MRiRW Jacek Bogucki, główny inspektor sanitarny Marek Posobkiewicz, prezes ARR Łukasz Hołubowski oraz organizator całej akcji – prezes zarządu głównego Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego Bronisław Wesołowski.
Inicjatywa Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej przy SITSpoz ma na celu wprowadzenie alternatywnego sposobu odżywiania młodzieży. Takim rozwiązaniem ma być drożdżówka, która miałaby mniejszą zawartość cukru przy zachowaniu cech smakowych. Efekt taki może być uzyskany poprzez użycie prozdrowotnych składników, odpowiedniej mąki i owoców.
Przeprowadzono degustacje wśród dzieci, którym drożdżówka smakowała, a badania wartości odżywczej potwierdziły, że Radziwiłłówkę można uznać za prozdrowotną.
Minister zdrowia, Konstanty Radziwiłł zaakceptował produkt i zadeklarował wsparcie projektu, co skłoniło inicjatorów do nadania jej znaku towarowego, który jest pochodną nazwiska ministra.
Już niedługo pierwsze dostawy drożdżówek mają trafić do szkół. Piekarnie, które wyrażą chęć produkcji Radziwiłłówki, będą musiały zobowiązać się do przestrzegania receptury i instrukcji technologicznych.
Wprowadzenie nowej drożdżówki jest pierwszym krokiem w stronę rozluźnienia restrykcyjnych przepisów dotyczących zakazu sprzedaży „śmieciowego” jedzenia w szkołach.
oprac. al na podstawie MRiRW
Fot. MRiRW