W ramach projektu Biożywność – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego, polscy naukowcy opracowali technologię produkcji zdrowszej niż dotychczas wieprzowiny. Zdobyła ona liczne nagrody na Światowych Targach Wynalazczości w Brukseli.
Nowoczesna technologia produkcji jest zdaniem naukowców o ok. 5–10% droższa od tradycyjnej. Projekt właśnie wkracza w etap komercjalizacji. Wytwarzane w ten sposób mięso zawiera o połowę mniej soli, o ok. 40% mniej kalorii oraz dodatkowe antyoksydanty i więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ta innowacyjna wieprzowina ma nie tylko podniesione wartości odżywcze i prozdrowotne, ale ma też podwyższone parametry przydatności technologicznej. Naukowcy chcą nieodpłatnie upowszechniać swoje odkrycie udostępniając technologię rolnikom i zakładom przetwórczym. Taka droga ułatwi szerokie wdrożenie nowatorskiego rozwiązania w przemyśle mięsnym. aku
Fot. Kurek