StoryEditor

Rewolucyjna wieprzowina z Polski

Zdrowa dla serca, nietucząca i niewywołująca alergii wieprzowina już niedługo trafi na nasze stoły. Wszystko dzięki naukowcom ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, którzy opracowali innowacyjną metodę produkcji niskokalorycznej wieprzowiny. 
21.01.2015., 10:01h

W ramach projektu Biożywność – innowacyjne, funkcjonalne produkty pochodzenia zwierzęcego, polscy naukowcy opracowali technologię produkcji zdrowszej niż dotychczas wieprzowiny. Zdobyła ona liczne nagrody na Światowych Targach Wynalazczości w Brukseli. 

Nowoczesna technologia produkcji jest zdaniem naukowców o ok. 5–10% droższa od tradycyjnej. Projekt właśnie wkracza w etap komercjalizacji. Wytwarzane w ten sposób mięso zawiera o połowę mniej soli, o ok. 40% mniej kalorii oraz dodatkowe antyoksydanty i więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ta innowacyjna wieprzowina ma nie tylko podniesione wartości odżywcze i prozdrowotne, ale ma też podwyższone parametry przydatności technologicznej. Naukowcy chcą nieodpłatnie upowszechniać swoje odkrycie udostępniając technologię rolnikom i zakładom przetwórczym. Taka droga ułatwi szerokie wdrożenie nowatorskiego rozwiązania w przemyśle mięsnym. aku

 

Fot. Kurek

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. grudzień 2024 20:51