StoryEditor

Rolnicy ponoszą koszty, których rynek nie rekompensuje. ASF steruje branżą

Mieszkańcy Europy są z dnia na dzień coraz bardziej zainteresowani dobrostanem i zdrowiem zwierząt, ale zróżnicowane unijne ustawodawstwo i brak praktycznych rozwiązań zaburzają relacje między wynikami ekonomicznymi a inwestycjami w dobrostan. Co mówili eksperci w czasie XXVII Międzynarodowej Konferencji Naukowej Specjalistów Chorób Świń w Krakowie?
11.08.2023., 14:08h

Koszty, jakie ponoszą rolnicy, wciąż jeszcze nie są rekompensowane przez rynek. Niektóre kwestie związane z dobrostanem i zdrowiem, jak np. zapewnienie świniom większej powierzchni, stoją w sprzeczności z innymi aspektami zrównoważonego rozwoju, co dodatkowo podwyższa koszty produkcji i emisję amoniaku. Powoduje to też spadek dochodowości produkcji rolnej i ogranicza dostępność do żywności – mówił podczas XXVII Międzynarodowej Konferencji Naukowej Specjalistów Chorób Świń w Krakowie Antonio Tavares z Portugalii, przewodniczący grupy roboczej "Wieprzowina" COPA-COGECA.

Trzeba zrozumieć, jak aktualne problemy zdrowotne oddziałują na rynek. Obecnie notujemy historycznie najwyższe ceny świń, przy niższych kosztach pasz. Zdaniem eksperta należy się zastanowić, dlaczego ta sytuacja ma miejsce.

Europejska populacja świń zmniejszyła się w zeszłym roku o ponad 5%. Obniżyła się liczba ubojów w niemal wszystkich znaczących krajach, czyli w Niemczech – 9,7%, Danii – 15,4%, Belgii – 13,8% i o 7,5% w Polsce. O 6,8% spadły uboje u największego europejskiego gracza w Hiszpanii – mówił Tavares.

Choroby sterują rynkiem: ASF i PR...

Pozostało 92% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. listopad 2024 23:19