StoryEditor

Różyca: choroba niebezpieczna dla ludzi i świń. Nie bagatelizuj jej!

Wszyscy ludzie zajmujący się trzodą chlewną wiedzą o istnieniu różycy. Niestety mimo tego bardzo często jest ona bagatelizowana, co w niektórych przypadkach doprowadza do dużych strat ekonomicznych w produkcji.
27.06.2023., 13:06h

Różyca świń

Różyca świń jest powszechnie występującą w stadach trzody chlewnej chorobą bakteryjną. Wywoływana jest przez włoskowca różycy (Erysipelothrix rhusiopathiae), Gram-dodatnią pałeczkę, która została wyizolowana od świń po raz pierwszy w 1882 roku. Szacuje się, że występuje ona u 20–50% świń zdrowych, dlatego też choroba ma charakter ubikwitarny. To powszechne występowanie powinno być brane pod uwagę przez wszystkich zajmujących się hodowlą i warunkować odpowiednie postępowanie profilaktyczne (np. szczepienia), by uniknąć jej wystąpienia i ujemnego wpływu na wynik ekonomiczny.

Włoskowiec różycy jest niebezpieczny dla ludzi, dlatego zmiany są częstym powodem konfiskat tusz. Niejednokrotnie jest to przyczyną sporów hodowców z zakładami mięsnymi.
Włoskowiec różycy jest niebezpieczny dla ludzi, dlatego zmiany są częstym powodem konfiskat tusz. Niejednokrotnie jest to przyczyną sporów hodowców z zakładami mięsnymi.

Wirus włoskowca różycy jest groźny dla ludzi!

Włoskowiec różycy to patogen, którego najczęstszym rezerwuarem są świnie, ale może wywołać chorobę u wielu gatunków zwierząt, np. indyków, gęsi, kaczek, strusi i innych. Ponadto jest patogenem zoonotycznym, czyli może być groźny również dla człowieka, dlatego jest istotny w aspekcie zdrowia publicznego i jest częstym powodem k...

Pozostało 89% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. październik 2024 23:31