StoryEditor

Świnie nie lubią upałów: recepta na stres cieplny w chlewni [wskazówki]

Świnie nie lubią upałów i demonstrują to zazwyczaj zmniejszeniem pobrania paszy, gorszym jej wykorzystaniem, a to tylko wierzchołek góry lodowej. Dokładnie przeanalizowaliśmy, jakie procesy zachodzą u przegrzanych zwierząt oraz jakie straty one wywołują.
18.07.2024., 12:47h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Stres cieplny kosztuje
  • Pomiar stresu
  • Lochy nie radzą sobie z upałem
  • Środki zaradcze
  • Letnie dawki pasz
  • Dlaczego drożdże boulardii?
  • Rys. Śmiertelność u świń
  • Rys. Przerwa między odsadzeniem a kryciem
  • Strefy komfortu termicznego u świń
  • Stres cieplny przy wysokiej wilgotności 
  • To, co najważniejsze

Stres cieplny kosztuje

Polska nie jest krajem tropikalnym, niemniej jednak stres cieplny, podobnie jak w innych krajach europejskich jest problemem w produkcji świń.

Zdaniem Cindy Jacobs z Lallemand straty ekonomiczne w tym zakresie występują na całym świecie. Konsekwencje stresu cieplnego u świń kosztują amerykański przemysł trzody chlewnej ponad 481 mln dolarów rocznie. To 2 mld zł! Straty te obejmują: wyższą śmiertelność przed odsadzeniem, zmniejszoną masę odsadzeniową prosiąt, wydłużenie odstępu między odsadzeniem a kolejną inseminacją oraz straty ekonomiczne w tuczu.

– Zapewnienie dobrostanu i produktywności świń będzie jeszcze ważniejsze w obliczu globalnych zmian klimatycznych – podkreślała specjalistka.

image
– Przy nowoczesnej genetyce produkcja mleka spowodowana redukcją pobrania paszy może być nawet o 20–30% mniejsza – mówiła Cindy Jacobs, Lallemand.
FOTO: Kurek

Pomiar stresu

Kiedy zwierzęta cier...

Pozostało 87% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 18:17