Nie tylko naukowcy, ale w dużej mierze również praktycy wybiegają daleko w przyszłość, sięgając po najnowsze zdobycze technologiczne, by ułatwić i usprawnić swoją pracę, by być bardziej precyzyjnymi w swoich codziennych zadaniach. Niesamowita technologia i pomysły wkraczają w ten sposób w naszą codzienność, stając się zaawansowanymi narzędziami, którymi musimy nauczyć się operować również w produkcji zwierząt oraz w weterynarii.
– Możliwości wykorzystywania sztucznej inteligencji do kontroli stanu zdrowotnego bydła i świń w Polsce to tematyka dla mnie egzotyczna, ale w niedalekiej przyszłości będziemy mieć z tym wiele do czynienia – mówił, przedstawiając pierwszego wykładowcę epidemiologa Andrzeja Jarynowskiego z Freie Universität w Berlinie prof. Zygmunt Pejsak podczas konferencji naukowej „Echa Kongresu w Lipsku i Cancun”. Tegoroczne spotkanie odbyło się w Iławie. Zgromadziło nie tylko lekarzy weterynarii zajmujących się zdrowiem świń, ale też bydła.