StoryEditor

Zdrowy tucznik przyrasta ponad 1kg na dobę. Chory znacznie mniej

W chlewniach o wysokim statusie zdrowotnym przyrosty dobowe tuczników przekraczają 1000 g/dzień. Dlaczego tuczniki chorują? Jakie są najczęstsze problemy zdrowotne w tuczarniach i jak im zapobiegać? To tylko niektóre z pytań, na które odpowiadał podczas VI Forum – Świnie prof. Zygmunt Pejsak.

13.08.2024., 08:15h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Sprowadzony problem?
  • Liczba warchlaków zaimportowanych do Polski
  • Odpowiedzialność po stronie rolnika
  • Krótszy tucz
  • Produkcyjność w tuczarniach o różnym statusie zdrowotnym
  • Dlaczego tuczniki chorują?
  • Metafilaktyka przy adenomatozie
  • Martwica uszu i kanibalizm

Większa część tuczników przeznaczonych w Polsce na ubój pochodzi z cykli otwartych. Taki model produkcji jest łatwiejszy niż produkcja w cyklu zamkniętym, ale jest szczególnie narażony na wiele niepowodzeń, m.in. zdrowotnych. Zazwyczaj jest on mniej opłacalny niż cykl otwarty, ale też wymaga mniejszej wiedzy i profesjonalizmu niż przy produkcji prosiąt i tuczników.

– Dużo tuczników, które produkujemy, pochodzi z importu, bo od 6 lat sprowadzamy w okolicy 7 mln warchlaków z zagranicy, obecnie głównie z Danii. By ten interes się opłacał, musimy chronić zwierzęta przed chorobami, bo one są najważniejszą przyczyną ograniczonych efektów produkcji – mówił podczas VI Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie prof. Zygmunt Pejsak z Uniwersyteckiego Centrum Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Jagiellońskiego – Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

image
– Zdrowie świń często decyduje o tym, czy nam się produkcja opłaca, czy nie – mówił podczas VI Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie prof. Z...
Pozostało 89% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
13. sierpień 2024 08:17