Spis treści:
Przyzwyczailiśmy się do czterech pór roku, choć zmieniający się klimat może zniszczyć ten utarty tor. A wszystko z powodu globalnego ocieplenia. Nic dziwnego, że pojawienie się kolejnej pory roku – może wzbudzić sprzeciw. W medycynie chińskiej wyróżnia się bowiem dojo (czytaj dodżo) – to piąta roku, która pojawia się cztery razy w roku i poprzedza wiosnę, lato, jesień i zimę. Trwa jedynie 18 dni, ale może być źródłem do świetnego zdrowia i dobrego samopoczucia podczas następnych miesięcy.
Dojo – kiedy dokładnie jest?
26.01 – 12.02 dojo przed wiosną,
26.04 – 13.05 dojo poprzedzające lato,
26.07 – 12.08 dojo zwiastujące jesień,
26.10 – 12.11 dojo poprzedzające zimę.
Dojo – co symbolizuje?
To czas przygotowania się do zmiany pór roku, która zwykle przynosi nowe wyzwania i zupełnie inne warunki klimatyczne. Ciało potrzebuje czasu przejściowego, a zwłaszcza zaopiekowania i czułości. To okres transformacji.
Zobacz także: Zmiany w 800+. Kto straci dofinansowanie?
Filozofia Pięciu Przemian, bazująca w dużej mierze na odpowiednim pożywieniu, pokazuje, jak ważne są w danym czasie narządy ludzkie. Dla dojo zarezerwowana jest przede wszystkim śledziona i żołądek – o nie powinniśmy zadbać w szczególności. Układ pokarmowy w tym czasie potrzebuje szczególnego wsparcia, należy go więc wzmocnić, aby zyskać większą odporność na jesień, kiedy to jesteśmy narażeni na wilgoć i wyziębienie. Warto wiedzieć, że dojo przyporządkowany jest element Ziemi.
Co jeść w trakcie dojo?
Warto w tym czasie przestawić się na posiłki otulające, ciepłe, kleiste, o naturalnie słodkim smaku. Musimy unikać suchości, wilgoci, zimna.
Sprawdzą się zwłaszcza:
- dynia,
- bataty,
- marchewka,
- ziemniaki,
- płatki owsiane,
- strączki
- masło,
- jajka,
- gotowane lub pieczone jabłka, gruszki,
Warto gotować zawiesiste zupy, gulasze, leczo, kaszki i owsianki (hp. krem z batatów, owsiankę z dynią). Mięso dobrej jakości zjadamy sporadycznie i rezygnujemy z cukru, zbyt dużej ilości nabiału i ostrych przypraw, produktów z mąki pszennej, surowych warzyw i soków. Unikamy tytoniu, kawy i herbaty. Posiłki powinny być regularne – początek dnia najlepiej zaplanować z ciepłym śniadaniem do godziny 9.00. Ostatnie danie spożywamy do godziny 18.00.
Congee – kleik ryżowy
Oto przepis na zdrowy posiłek wspierający śledzionę i żołądek. Receptura pochodzi ze strony: tcmblog.pl.
Składniki:
- ćwierć szklanki kaszy jaglanej,
- ćwierć szklanki czerwonej soczewicy,
- 4 daktyle chińskie (Da Zao),
- 1 jabłko,
- ćwierć łyżeczki kurkumy,
- kilka nasion kopru włoskiego,
- masło lub olej lniany.
Wykonanie:
Wszystkie składniki poza tłuszczem umieszczamy w wodzie, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu do momentu rozgotowania składników (przynajmniej 40 min.) Na końcu dodajemy łyżkę masła lub polewamy congee olejem lnianym. Danie można zjadać z ulubionymi dodatkami (np. domową konfiturą).
Fot. envato elements