SKŁADNIKI:
2 szklanki cukru,
100 g masła,
1 szklanka wody,
1 szklanka mleka,
50 g drobno zmielonych orzechów włoskich, pekan lub laskowych,
foremka 25 × 21 lub mniejsza.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki oprócz orzechów, włożyć na dużą patelnię i doprowadzić do wrzenia. Gotować i mieszać przez 15 minut, aż masa zgęstnieje.
Następne 15 min gotować, aż masa nabierze jasnobrązowego koloru (należy cały czas mieszać, gdyż masa bardzo szybko przypala się).
Odstawić patelnię, dodać orzechy. Wlać masę do foremki wyłożonej pergaminem lub folią. Wierzch ozdobić orzechami. Po przestudzeniu wstawić do lodówki. Po kilku godzinach wykrawać małe kwadraty.
Więcej przepisów na domowe słodkości, które przygotujesz w kilka chwil znajdziecie w lutowym numerze "top agrar Polska". Jeśli nie masz jeszcze Prenumeraty, możesz zamówić ją TUTAJ.