Do ciast i deserów dodajemy kupny cukier wanilinowy, choć niektórym może się wydawać, że to cukier waniliowy. A jaka jest pomiędzy nimi różnica? Otóż kupny cukier wanilinowy to mieszanka białego cukru z waniliną naturalną lub ( I ZWYKLE TAK JEST!) otrzymywaną syntetycznie. W zawartości saszetki znajdować powinno się nie mniej niż 1% wanilii lub nie mniej niż 0,33% wanilii uzyskiwanej syntetycznie. Zwykle jednak, oprócz białego cukru, znajdziemy tu tylko aromaty, takie jak wanilina (która znajduje się w naturalnej wanilii) i etylowanilina (aromat uzyskiwany syntetycznie).
A jakie właściwości ma wanilia? Zacznijmy od tego, ze wanilia jest jedną z najdroższych przypraw na świecie, Związane jest to z jego droga i pracochłonna uprawą i zbiorem. Wanilia ma właściwości pobudzające organizm - dobrze dziala na zmęczenie. Poprawia też nastrój, więc jest w sam raz na jesienno-zimowe pochmurne dni.
Samodzielne zrobienie w domu cukru waniliowego, do którego będziemy mieli pewność, że znajduje się w nim prawdziwa wanilia jest też bardzo proste. Do słoiczka dodajmy ziarenka z kilku lasek wanilli i łodyżki dodajmy do środka w całości dla aromatu. Będzie to prawdziwy cukier waniliowy, a nie wanilinowy.
ec