Jajko jest obecne w naszej codziennej diecie, choć według różnych opinii są osoby, które powinny unikać zbyt częstego spożywania jajek, a nawet całkowicie wykluczyć je z diety.
W aktualnej piramidzie żywienia, jaką opracowuje Instytut Żywności i Żywienia, jajka zostały wpisane do grupy produktów, które zalecane są jako składniki niezbędne w naszej codziennej diecie. Mało tego, osoby zdrowe mogą jeść nawet 2 jaja dziennie. Należy jednak przy tym pamiętać, że jeśli w danym dniu jemy jajka, powinniśmy unikać spożywania innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Dlatego, jeśli lubimy i często jadamy jajka, ograniczajmy na przykład spożycie mięsa. Ważna jest bowiem zróżnicowana dieta, a nie oparta w większości na produktach pochodzenia zwierzęcego. Ważny jest umiar, nawet jeśli jajka są zdrowsze, niż nam się wydaje.
Więcej o jajku przeczytasz w kwietniowym numerze "top agrar Polska".
Prenumeratę możesz zamówić TUTAJ.
ec