Spis treści:
Dynia na dobre zadomowiła się w polskiej kuchni. Zupa z dyni, kluski dyniowe, kasza z dynią czy dynia z piekarnika to tylko niektóre z możliwości jej podania. Dynia to zdrowe warzywo (z punktu widzenia botaników zaś owoc) zawierająca całe mnóstwo witamin (np. C, B6, E, K, A), ale także kwas foliowy, niacynę, wapń, żelazo, czy magnez – stanowi niezastąpione źródło składników odżywczych, z których może skorzystać skóra!
Maseczka z dyni – nawilżająca
Składniki:
- 45 g miąższu z dyni (purée),
- 1 jajko,
- 3 łyżeczki miodu.
Wykonanie: Do maseczki wykorzystujemy purée – kawałki dyni wkładamy do piekarnika, aż do momentu, kiedy będą miękkie. Następnie rozganiamy je widelcem i czekamy aż przestygną. Gdy nie będą gorące, wbijamy jajko oraz dodajemy miód i dokładnie ze sobą łączymy na jednolitą papkę. Nakładamy na twarz na 15 minut, a na koniec zmywamy maź letnią wodą.
Efekty:
- ładny koloryt cery,
- napięta skóra – odmładzający efekt,
- nawilżanie.
Przeczytaj także: Tani sposób na zmarszczki? Wypróbuj tę prostą maseczkę!
Maseczka z dyni
Składniki:
- 40 g miąższu dyni – purée,
- połowa jabłka,
- łyżka miodu,
- szczypta cynamonu.
Wykonanie: Jabłko miksujemy z purée z dyni i dodajemy resztę składników – blendujemy raz jeszcze. Nakładamy na twarz na 15 minut i po tym czasie zmywamy letnią wodą.
Efekt:
- odpowiednie nawodnienie skóry,
- oczyszczanie,
- działanie przeciwstarzeniowe,
- regulacja wydzielania sebum.
Fot. envato elements