StoryEditor

Kiedy i jak zbierać kwiaty czarnego bzu? Jak zrobić napar z hyćki?

Kwiaty czarnego bzu to roślina o wielu cennych walorach leczniczych. Białe baldachy są obecnie w pełnym rozkwicie, dlatego warto wybrać się na łowy. Zerwaną hyćkę dobrze jest wysuszyć!
29.06.2024., 10:00h

Spis treści:

Co zawiera hyćka?

Na co pomaga hyćka?

Kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu?

Suszenie kwiatów czarnego bzu

Czy czarny bez jest trujący?

Napar z czarnego bzu

Hyćka, inaczej kwiaty czarnego bzu, to roślina mająca sporo właściwości prozdrowotnych. Służy do przyrządzania nalewek i syropów. Z kwiatów przygotujemy także leczniczy susz. Kwiaty czarnego bzu można także zapiec w cieście z maki pszennej i jajek. Hyćkę warto zebrać w okresie letnim, aby móc wykorzystać jej kwiaty jesienią i zimą, kiedy częściej dopadają nas infekcje.

Co zawiera hyćka?

Kwiaty czarnego bzu mają bogaty skład. Znajdziemy w nich flawonoidy i flawonole, beta karoten, witaminy A, C i z grupy B, a także potas, wapń, sód, magnez, fosfor. Hyćka zawiera cenne olejki eteryczne, garbniki, sterole i cholinę.

Na co pomaga hyćka?

Kwiaty czarnego bzu są najczęściej stosowane w czasie infekcji i grypy, ponieważ odpowiednio przygotowane zadziałają wykrztuśnie, napotnie, przeciwgorączkowo, a do tego rozrzedzą katar. Usuwają toksyny z organizmu (mają działanie moczopędne) i niwelują negatywne działanie wolnych rodników.  

Kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu?

Białe kwiaty czarnego bzu są skupione w tzw. baldachy. Zaczynają kwitnąć już na początku czerwca. Wybieramy okazy bogate w żółty pyłek. Kwiaty zbieramy w słoneczną pogodę, rano, po odparowaniu rosy z roślin. Odcinamy całe baldachy, jednak nie ścinamy wszystkich kwiatów z jednego krzewu. Wybieramy miejsce daleko od ulicy i zanieczyszczeń.

image
Naturalne metody

Jak zrobić syrop z lilaka – bzu pospolitego? Na co pomoże?

Suszenie kwiatów czarnego bzu

Aby ususzyć kwiaty, trzeba zrezygnować z mycia – związujemy je i wieszamy w ciepłym miejscu. Można też użyć wysokiej temperatury z piekarnika – około 30-40 stopni Celsjusza – suszymy kwiaty przy otwartych drzwiczkach. 

Przeczytaj także: Poznaj przepis na nalewkę z lipy. Na co pomoże lipówka?

Czy czarny bez jest trujący?

Wiele osób rezygnuje z dobrodziejstwa hyćki, ponieważ boi się otrucia. Rzeczywiście w owocach i kwiatach tej rośliny znajdują się trujące glikozydy cyjanogenne. Jeśli spożyjemy je w dużych ilościach, to może pojawić się zatrucie. Jednak jest sposób na to, aby uniknąć negatywnych skutków spożycia hyćki! Nie należy jeść tych kwiatów na surowo, po prostu! Każda obróbka termiczna pozwala na eliminację szkodliwych substancji. Dlatego kwiaty najpierw należy ugotować. Najlepiej gotować je bez przykrycia.

image
Kiedy najlepiej zerwać kwiaty czarnego bzu
FOTO: Envato Elements

Napar z czarnego bzu

Hyćka nadaje się do sporządzenia naparu. Suszone kwiaty – 1 łyżeczkę należy zalać wrzącą wodą i zostawić na 10 minut. Można dodać nieco miodu – zimą podawać na gorąco, a latem na zimno!

Fot. envato elements

Angelika Drygas
Autor Artykułu:Angelika Drygas
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. październik 2024 09:27