Spis treści:
Kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu?
Hyćka, inaczej kwiaty czarnego bzu, to roślina mająca sporo właściwości prozdrowotnych. Służy do przyrządzania nalewek i syropów. Z kwiatów przygotujemy także leczniczy susz. Kwiaty czarnego bzu można także zapiec w cieście z maki pszennej i jajek. Hyćkę warto zebrać w okresie letnim, aby móc wykorzystać jej kwiaty jesienią i zimą, kiedy częściej dopadają nas infekcje.
Co zawiera hyćka?
Kwiaty czarnego bzu mają bogaty skład. Znajdziemy w nich flawonoidy i flawonole, beta karoten, witaminy A, C i z grupy B, a także potas, wapń, sód, magnez, fosfor. Hyćka zawiera cenne olejki eteryczne, garbniki, sterole i cholinę.
Na co pomaga hyćka?
Kwiaty czarnego bzu są najczęściej stosowane w czasie infekcji i grypy, ponieważ odpowiednio przygotowane zadziałają wykrztuśnie, napotnie, przeciwgorączkowo, a do tego rozrzedzą katar. Usuwają toksyny z organizmu (mają działanie moczopędne) i niwelują negatywne działanie wolnych rodników.
Kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu?
Białe kwiaty czarnego bzu są skupione w tzw. baldachy. Zaczynają kwitnąć już na początku czerwca. Wybieramy okazy bogate w żółty pyłek. Kwiaty zbieramy w słoneczną pogodę, rano, po odparowaniu rosy z roślin. Odcinamy całe baldachy, jednak nie ścinamy wszystkich kwiatów z jednego krzewu. Wybieramy miejsce daleko od ulicy i zanieczyszczeń.
Suszenie kwiatów czarnego bzu
Aby ususzyć kwiaty, trzeba zrezygnować z mycia – związujemy je i wieszamy w ciepłym miejscu. Można też użyć wysokiej temperatury z piekarnika – około 30-40 stopni Celsjusza – suszymy kwiaty przy otwartych drzwiczkach.
Przeczytaj także: Poznaj przepis na nalewkę z lipy. Na co pomoże lipówka?
Czy czarny bez jest trujący?
Wiele osób rezygnuje z dobrodziejstwa hyćki, ponieważ boi się otrucia. Rzeczywiście w owocach i kwiatach tej rośliny znajdują się trujące glikozydy cyjanogenne. Jeśli spożyjemy je w dużych ilościach, to może pojawić się zatrucie. Jednak jest sposób na to, aby uniknąć negatywnych skutków spożycia hyćki! Nie należy jeść tych kwiatów na surowo, po prostu! Każda obróbka termiczna pozwala na eliminację szkodliwych substancji. Dlatego kwiaty najpierw należy ugotować. Najlepiej gotować je bez przykrycia.
Napar z czarnego bzu
Hyćka nadaje się do sporządzenia naparu. Suszone kwiaty – 1 łyżeczkę należy zalać wrzącą wodą i zostawić na 10 minut. Można dodać nieco miodu – zimą podawać na gorąco, a latem na zimno!
Fot. envato elements