Spis treści:
Właściwości lecznicze lipy
Lipa to roślina o drogocennych właściwościach leczniczych. Zebrana latem, zapewne zostanie wykorzystana zimą. Jest świetnym remedium na jesienno-zimowe przeziębienie, ponieważ ma wybitne działanie antybakteryjne i odkażające. Napar z lipy pomoże się także wypocić. Stosuje się ją w trakcie infekcji gardła i górnych dróg oddechowych. Lipa pomaga wykrztusić zalegającą wydzielinę, a więc warto po nią sięgać w czasie kaszlu.
Lipa zadziała także uspokajająco, kojąco i rozluźniająco, ułatwia zasypianie. Pomoże uporać się z kłopotami trawiennymi. Jej zapach jest bardzo przyjemny i relaksujący.
Lipa swoje właściwości zawdzięcza składowi – zawiera flawonoidy o działaniu antyoksydacyjnym, cenne olejki eteryczne, witaminę C, niacynę, kwasy organiczne, garbniki, czy mikroelementy.
Przeczytaj także: Poznaj przepis na nalewkę z lipy. Na co pomoże lipówka?
Okłady z lipy
Lipę można stosować także zewnętrznie, ponieważ pomoże podczas:
- zapalenia spojówek,
- zmagań z trądzikiem,
- regeneracji włosów,
- niwelowania łupieżu suchego.
Kiedy zbieramy lipę?
Warto zrywać młode kwiaty i pączki kwiatowe z drzew położonych daleko od ulicy i szos, z dala od zanieczyszczeń. Dogodny termin to koniec czerwca i początek lipca. Nie zbieramy kwiatów już przekwitniętych. Zerwane kwiaty oczyszczamy i suszymy na papierze czy lnianej tkaninie, w ciemnym, przewiewnym miejscu, ale nie na słońcu. Kwiaty można przełożyć do kosza wiklinowego i suszyć na zacienionym parapecie. Lipę przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoikach, torebkach papierowych lub w woreczkach z naturalnego materiału.
Jak zrobić herbatę z lipy?
Wykorzystujemy własny susz. Wystarczy zalać łyżkę suszonych kwiatów wrzątkiem, a następnie odstawić na około kwadrans, by herbata się zaparzyła. Przecedzamy susz i gotowe! Świetnie smakuje z łyżeczką miodu.
Fot. envato elements