Spis treści:
Aby jesień była znośna i nie obfitowała w ciągłe infekcje, dobrze jest zadbać o organizm dziecka i swój już teraz. Pomagają spacery, regularna aktywność fizyczna i oczywiście dieta bogata w witaminy i substancje odżywcze. Do katalogu pożywnych produktów należy dopisać miód, który ma wyjątkowo pozytywny wpływ na odporność: – Wrzesień to czas, kiedy dzieci wracają do szkoły i stykają się z nowymi wyzwaniami. Stres związany z powrotem do nauki, połączony z chłodniejszą pogodą może osłabić odporność. Dlatego tak ważne jest, aby dieta była bogata w naturalne produkty wspierające zdrowie. Miód jest jednym z takich składników, który nie tylko wzmacnia organizm, ale również dostarcza energii potrzebnej dzieciom i dorosłym w codziennych wyzwaniach. Regularne spożywanie miodu, zwłaszcza na czczo lub jako dodatek do ciepłych napojów, może pomóc w ochronie przed infekcjami oraz wspierać zdrowie układu pokarmowego – podkreśla dietetyczka Monika Łazaj. W jaki sposób go podawać?
Miód w kuchni
Gdzie go kupować? Sekretarz Stowarzyszenia Polska Izba Miodu, Przemysław Rujna, zachęca do zakupu miodu od lokalnych sprzedawców: – Nasze miody są wyjątkowe – od delikatnego miodu lipowego, przez intensywny miód gryczany, aż po bogaty w minerały miód spadziowy. Każdy znajdzie coś dla siebie, a dzięki ich regularnemu spożywaniu możemy w naturalny sposób wspierać zdrowie, urodę i cieszyć się pełnią smaku przez cały rok – podsumowuje. Miód możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jest całkiem dużo receptur na potrawy, który zyskują wyjątkowy smak po dodaniu miodu właśnie.
Oto niektóre z nich:
- sezonowe owoce (jabłka, gruszki, śliwki, maliny, borówki) z miodem, granolą i jogurtem – świetna propozycja na drugie śniadanie, także do szkoły czy do pracy,
- mięso pieczone z dodatkiem miodu, np. kurczak czy kaczka,
- marynata z miodu z musztardą i ziołami dodana do grillowanych mięs,
- herbata z miodem i cytryną,
- woda z cytryną, miodem i imbirem.
Przeczytaj także: Zdrowa śniadaniówka – co zaproponować dziecku na drugie śniadanie do szkoły?
Właściwości miodu
Miód ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego pomaga w walce z infekcjami. Ma również właściwości grzybobójcze i antywirusowe. Pamiętajmy, że podgrzany miód może utracić swoje właściwości. Należy przechowywać go w suchym miejscu, w temperaturze nie wyższej niż 18 stopni Celsjusza. Miód chronimy przed działaniem promieni słonecznych.
Miód a kosmetyki
Miód jest świetnym składnikiem naturalnych maseczek i odżywek, warto go wykorzystać w codziennej pielęgnacji. Dobrze działa na skórę i włosy. Ma właściwości nawilżające. Można pokusić się o przygotowanie własnych kosmetyków. Zalecane są: domowe maseczki z miodem, jogurtem i awokado, czy odżywki miodowe do włosów.
fot. envato elements
Źródło: Stowarzyszenie Polska Izba Miodu (PIM)