StoryEditor

Miód – dlaczego warto go włączyć do diety we wrześniu?

We wrześniu wszyscy wracamy do swoich obowiązków. Dla dzieci to nie jest łatwy moment – są narażone na stres i wirusy. Warto wzmocnić ich odporność właśnie przy pomocy miodu. Jak to zrobić?

08.09.2024., 14:00h

Spis treści:

Miód w kuchni

Właściwości miodu

Miód a kosmetyki

Aby jesień była znośna i nie obfitowała w ciągłe infekcje, dobrze jest zadbać o organizm dziecka i swój już teraz. Pomagają spacery, regularna aktywność fizyczna i oczywiście dieta bogata w witaminy i substancje odżywcze. Do katalogu pożywnych produktów należy dopisać miód, który ma wyjątkowo pozytywny wpływ na odporność:  – Wrzesień to czas, kiedy dzieci wracają do szkoły i stykają się z nowymi wyzwaniami. Stres związany z powrotem do nauki, połączony z chłodniejszą pogodą może osłabić odporność. Dlatego tak ważne jest, aby dieta była bogata w naturalne produkty wspierające zdrowie. Miód jest jednym z takich składników, który nie tylko wzmacnia organizm, ale również dostarcza energii potrzebnej dzieciom i dorosłym w codziennych wyzwaniach. Regularne spożywanie miodu, zwłaszcza na czczo lub jako dodatek do ciepłych napojów, może pomóc w ochronie przed infekcjami oraz wspierać zdrowie układu pokarmowego – podkreśla dietetyczka Monika Łazaj. W jaki sposób go podawać?

image
Miód na zdrowie 
FOTO: Envato Elements

Miód w kuchni

Gdzie go kupować? Sekretarz Stowarzyszenia Polska Izba Miodu, Przemysław Rujna, zachęca do zakupu miodu od lokalnych sprzedawców: – Nasze miody są wyjątkowe – od delikatnego miodu lipowego, przez intensywny miód gryczany, aż po bogaty w minerały miód spadziowy. Każdy znajdzie coś dla siebie, a dzięki ich regularnemu spożywaniu możemy w naturalny sposób wspierać zdrowie, urodę i cieszyć się pełnią smaku przez cały rok – podsumowuje. Miód możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jest całkiem dużo receptur na potrawy, który zyskują wyjątkowy smak po dodaniu miodu właśnie.

image
Pomysł na śniadanie

Jak zrobić nocną owsiankę? Rozwiąże problem z porannym pośpiechem!

Oto niektóre z nich:

  • sezonowe owoce (jabłka, gruszki, śliwki, maliny, borówki) z miodem, granolą i jogurtem – świetna propozycja na drugie śniadanie, także do szkoły czy do pracy,
  • mięso pieczone z dodatkiem miodu, np. kurczak czy kaczka,
  • marynata z miodu z musztardą i ziołami dodana do grillowanych mięs,
  • herbata z miodem i cytryną,
  • woda z cytryną, miodem i imbirem.

Przeczytaj także: Zdrowa śniadaniówka – co zaproponować dziecku na drugie śniadanie do szkoły?

Właściwości miodu

Miód ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, dlatego pomaga w walce z infekcjami. Ma również właściwości grzybobójcze i antywirusowe. Pamiętajmy, że podgrzany miód może utracić swoje właściwości. Należy przechowywać go w suchym miejscu, w temperaturze nie wyższej niż 18 stopni Celsjusza. Miód chronimy przed działaniem promieni słonecznych. 

Miód a kosmetyki

Miód jest świetnym składnikiem naturalnych maseczek i odżywek, warto go wykorzystać w codziennej pielęgnacji. Dobrze działa na skórę i włosy. Ma właściwości nawilżające. Można pokusić się o przygotowanie własnych kosmetyków. Zalecane są: domowe maseczki z miodem, jogurtem i awokado, czy odżywki miodowe do włosów.

image
Domowe sposoby

Naturalne metody na błyszczące włosy

fot. envato elements

Źródło: Stowarzyszenie Polska Izba Miodu (PIM)

Angelika Drygas
Autor Artykułu:Angelika Drygas
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
08. wrzesień 2024 14:02